Un cutremur cu magnitudinea de peste 7,3 s-a produs la Fukushima, la o adâncime de 60 km. Potrivit unor alte măsurători magnitudinea ar fi fost de 7,5. Cutremurul a fost precedat de un alt seism de mai mică intensitate, care a atins nivelul 6 pe scara japoneză, din maximum 7, şi care este axată pe măsurarea agitaţiei apelor de la suprafaţă în zonele afectate de seism.
Potrivit unui bilanț anunțat la câteva ore după cutremur, cel puțin o persoană a murit la Soma, în prefectura Fukushima, și alte 69 de persoane au fost rănite.
Epicentrul a fost în largul coastei Fukushima, chiar locul dezastrului nuclear devastator din 2011, tot în luna martie, pe 11 martie 2011, când au murit aproape 16.000 de oameni.
Seismul de 7,3 grade s-a produs la ora 23.30.
🛑🛑🇯🇵🇯🇵 #Earthquake #Japan pic.twitter.com/qAQoLD2LCo
— WikiWar (@wiki_war) March 16, 2022
Au fost emise deja avertizări de tsunami pentru prefecturile Miyagi și Fukushima. O primă avertizare de tsunami a fost emisă pentru un val de până la un metru de apă în aceste două regiuni. A fost însă anunlat ulterior.
Potrivit presei internaționale, în prima oră de la producerea seismului nu erau detalii despre deteriorarea a ruinelor de la fosta centrală nucleara din Fukushima.
Ulterior, s-a anunțat că nu sunt nereguli la fosta centrala. Iar pompierii au anunțat că ar exista „mulți răniți” în Fukushima, fără a fi menționat un număr. Cutremurule a produs întreruperea de la curentul electric a peste 2 milioane de clădiri, potrivit Bloomberg.
A 7.3-magnitude earthquake struck northern Japan near Fukushima late Wednesday, triggering a tsunami warning.
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) March 16, 2022
• "Many" injured in Fukushima, fire officials said
• Over 2 million buildings lost power
• No irregularities seen at Fukushima nuclear plant https://t.co/jVzntbYjXg pic.twitter.com/AxMdzjQLVq
Undele de șoc s-au simțit și în capitala niponă - Tokyo. Mai mulți internauți au postat imagini din timpul cutremurului. Clădirile din capitala Japoniei au fost puternic zguduite și au fost raportate și întreruperi de curent.
WATCH: Shaking, power outages, and flashes in the sky as 2 strong earthquakes hit central Japan pic.twitter.com/d7z9CsJzvI
— BNO News (@BNONews) March 16, 2022
Strong M7.3 earthquake rocking Fukushima, this is my desk in Tokyo now - you can hear the whole apartment building shaking. Scary. pic.twitter.com/UiiM7yzmkN
— John Daub (ONLY in JAPAN) (@ONLYinJAPANtv) March 16, 2022
#BREAKING 2
— ♆ABYSS ℭ 𝔥 𝔯 𝔬 𝔫 𝔦 𝔠 𝔩 𝔢 𝔰 (@AbyssChronicles) March 16, 2022
⭕ ⚠️🌊 A Powerful 7.3 magnitude #earthquake hits north #Japan, #tsunami alert issued#Fukushima
📰 https://t.co/5vKxdEUgnS
Wed Mar 16 2022
🔱 𝖠 𝖡 𝖸 𝖲 𝖲 ℭ𝔥𝔯𝔬𝔫𝔦𝔠𝔩𝔢𝔰 | 𝙳𝚘𝚘𝚖 𝙽𝚎𝚠𝚜 pic.twitter.com/j8P6HS0roC
În urmă cu 11 ani s-a produs în Japonia cel mai mare cutremur - de magnitudine 9, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea oraşului nipon Sendai, aflat pe coasta estică a ţării. La 11 martie 2011,cutremurul a fost urmat de tsunami puternic, ceea ce a declanșat declararea stării de urgenţă nucleară în Japonia, din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II.
Accidentul nuclear de la centrala Fukushima s-a produs din cauza tsunami-ului ce a inundat generatoarele de energie de urgență. Ce a determinat supraîncălzirea combustibilulului din trei din cele șase reactoare de la instalația nucleară Fukushima Daiichi și a dus la topirea miezului. Au urmat multiple explozii de hidrogen gazos eliberat din vasele sub presiune. Nori radioactivi de fum s-au ridicat iar particulele radiante au contaminat peste 1.000 de km pătrați. După accidentul nuclear, aproape 160.000 de oameni au părăsit regiunea.
Seismul s-a produs la ora locală 14:46 (ora 05.46 GMT). Aproape 16 mii de oameni au murit atunci. Potrivit bilanțului final, din decembrie 2020, al triplei catastrofe - seism, tsunami și accidentul nuclear de la Fukushima - 15.899 de oameni au murit, alți peste 2.500 erau dați dispăruți, iar alți 2.554 au murit din cauza condiţiilor de viaţă.