Într-un astfel de pariu s-a avântat și Rich Alati, un jucător profesionist de poker din Statele Unite ale Americii, în noiembrie 2018. Mai exact, Alați a făcut pariu pe 100.000 de dolari că poate supraviețui singur 30 de zile, în întuneric. Cât credeți că a rezistat? Ei bine, acesta a ieșit în lume după 20 de zile, cu suma de 62.400 de dolari. Dar de ce nu a putut rezista mai mult?
Oamenii de știință explică că izolarea socială extremă poate avea efecte nefaste asupra minții și trupului uman, printre care se numără: schimbări ale programului de somn și halucinații. Bineînțeles, cu aceste probleme s-a confruntat și Alați.
De ce este atât de rea izolarea socială pentru oameni?
În primul rând, oamenii sunt la bază animale sociale, așa că din acest motiv ne este aproape imposibil să trăim fără să interacționăm cu alți oameni. Iar acest lucru, îl confirmă și oamenii care lucrează în medii izolate, precum cercetătorii din Antarctica. Mai exact, aceștia spun că singurătatea este partea cea mai dificilă a locului lor de muncă.
Un caz concret îl constituie aventurierul israelian Yossi Ghinsberg, care a supraviețuit săptămâni întregi în Amazon. El a zis că singurătatea l-a măcinat atât de tare încât s-a văzut nevoit să își creeze prieteni imaginari pentru a-i ține companie.
„Singurătatea ne afectează atât sănătatea psihică, cât și cea fizică. Oamenii izolați din punct de vedere social au dificultăți mai mari în a se descurca cu situații stresante. Mai mult, ei au șanse mai mari să se simtă depresivi și să proceseze informațiile. Și ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, ei sunt mai susceptibili în fața bolilor", au declarat specialiștii.