„Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. „Este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediate”, a subliniat Guterres.
El a făcut aceste comentarii după ce oamenii de ştiinţă au confirmat joi că ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinţi de la începutul înregistrărilor, iar luna iulie este pe cale să devină cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.
Temperaturile globale din această lună au doborât recordurile, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi programului Copernicus al UE de observare a Pământului. Aceste temperaturi au fost determinate de arderea combustibililor fosili şi de gazele cu efect de seră care au stimulat fenomene meteorologice violente. Creşterea constantă a temperaturilor medii globale, determinată de poluarea care captează lumina solară şi acţionează ca o seră în jurul Pământului, a agravat fenomenele meteorologice extreme.
Valurile de caniculă, tot mai frecvente și periculoase în Europa, inclusiv în România
Scenariul climatologilor despre viitorul vieții pe Pământ pare apocaliptic după ce aceștia au studiat canicula ce a lovit în această lună, în Europa, Asia și SUA. Valurile de căldură extremă se accelerează din ce în ce mai mult, cu temperaturi tot mai periculoase pentru nivelul de suportabilitate al oamenilor, au avertizat oamenii de știință după analizarea fenomenelor din vara anului 2023.
Planeta se încinge la propriu, spun experții în climatologie și meteorologie. Perioadele de caniculă vor crește în intensitate în sudul Europei, inclusiv în România. Este concluzia unui studiu lansat în urmă cu mai mulți ani după ce schimbările climatice au început să se manifeste din ce în ce mai periculos pentru întreaga viață de pe pământ. Experții au avertizat din nou, pe baza noilor măsurători, că viitoarele valuri de căldură vor fi chiar mai intense dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse rapid. Ele se vor succeda la intervale de 2-5 ani, și nu la 10-15 ani cum era în urmă cu zeci de ani.
VALURILE DE CĂLDURĂ EXTREMĂ VOR LOVI O DATĂ LA 2-5 ANI, ÎN LOC DE 10-15 ANI
Valurile extreme de căldură pe trei continente din luna iulie 2023, temperaturile extreme din zone din emisfera nordică erau așteptate din cauza crizei climatice provocate de oameni. „Iadul de căldură” care pârjolește regiuni din SUA și din sudul Europei putea fi evitat. Raportul despre rolul schimbărilor climatice în apariția fenomenelor meteorologie extreme pe care le vedem astăzi și în ultimii ani arată că valurile extreme de căldură din SUA și Europa ar fi fost “practic imposibile” fără accentuarea crizei climatice. Schimbările climatice au fost provocate de poluare și de emisii, de arderea combustibililor fosili.