Apelul Adrianei Nica, iubita lui Sorin Oprescu, în procesul de evacuare inițiat de statul român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a fost respins de către Tribunalul București.
Adriana Nica este acum obligată să elibereze imediat vila din cartierul Primăverii. Judecătorii au stabilit că această proprietate a fost achiziționată de fostul primar al Capitalei din banii obținuți prin mită și ulterior transferată pe numele partenerei sale de viață.
În vederea dobândirii imobilului, statul român a intentat o acțiune civilă separată, pe care a câștigat-o atât în prima instanță, cât și în apel. Decizia instanței din mai 2023, care este definitivă, va conduce la transferul imobilului în proprietatea statului. Autoritățile vor prelua bunul, îl vor înregistra în acte, urmând să fie evaluat și scos ulterior la licitație publică în scopul recuperării prejudiciului stabilit în dosarul în care Sorin Oprescu a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni de închisoare.
În cererea inițială, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a menționat că la data de 26 iulie 2022, iubita lui Sorin Oprescu a primit o notificare referitoare la evacuarea și predarea imobilului, însă aceasta nu a acționat în conformitate cu solicitările.
Adriana Nica a depus mai multe contestații în legătură cu decizia instanței de a confisca un imobil de lux cu două nivele, situat în sectorul 1, ca urmare a condamnării lui Sorin Oprescu.
În fața instanței, Adriana Nica a afirmat că a achiziționat vila din cartierul Primăverii în anul 2013, utilizând fonduri provenite parțial dintr-un credit imobiliar și parțial din împrumuturi de la persoane fizice. Între anii 2014 și 2015, proprietatea a fost închiriată.
Iubita lui Sorin Oprescu a subliniat faptul că nu a fost acuzată în cadrul dosarului penal și că nu a avut statutul de inculpat. Cu toate acestea, s-a dispus confiscarea specială a bunului, pe considerentul că acesta ar fi fost achiziționat de către inculpat. În dosarul lui Oprescu, Adriana Nica a fost convocată doar în calitate de martor.
Argumentul medicului a fost respins de instanță, care a motivat că ”bunurile confiscate sau neridicate în orice procedură judiciară trec în proprietatea privată a statului în temeiul unei încheieri emise de judecătorul de cameră preliminară sau al unei hotărâri judecătorești definitive ori, după caz, definitive și irevocabile”.