'Israelul se alătură Statelor Unite, Canadei şi majorităţii ţărilor din America de Sud şi unor ţări din Europa, recunoscând noua putere din Venezuela', a declarat Netanyahu în înregistrarea video.
Juan Guaido s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al Venezuelei, cu ocazia unei ample manifestaţii a opoziţiei la Caracas. La scurt timp, SUA, Canada şi mai multe state sud-americane, printre care Brazilia şi Columbia, l-au recunoscut pe Guaido.
Madridul, Parisul, Berlinul, Londra, Lisabona şi Bruxellesul au cerut sâmbătă convocarea de alegeri în termen de opt zile în Venezuela, în caz contrar urmând să-l recunoască pe Juan Guaido ca şef de stat.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie pentru al doilea mandat, a respins acest ultimatum, declarând că ţara 'nu este legată' de Europa.
Maduro, care poate conta pe sprijinul armatei şi al Rusiei, a chemat la 'rebeliune populară împotriva loviturii de stat'. 'Poporul în stradă!', a lansat el.
Mişcările de protest împotriva regimului s-au soldat cu 26 de morţi în patru zile, a indicat organizaţia neguvernamentală Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.
Potrivit ONU, peste 350 de persoane au fost arestate în cursul manifestaţiilor, 'dintre care 320 doar în ziua de 23 ianuarie'.
Agravarea crizei politice intervine în plin dezastru economic, marcat de mari penurii de alimente şi medicamente, precum şi de o inflaţie care, potrivit FMI, ar urma să ajungă la 10.000.000% în 2019.