Protestele, declanșate în urmă cu mai multe săptămâni, au avut loc în mai multe orașe.
În Tel Aviv, manifestanţii au reclamat lipsa ajutoarelor guvernamentale și nivelul ridicat al șomajului. Mai mulţi protestatari s-au adunat în faţa reşedinţei premierului din Ierusalim, unde i-au cerut demisia. Manifestațiile s-au extins și în faţa reşedinţei particulare din Cezareea a lui Neanyahu.
Premierul, aflat la putere din 2009, a acuzat unele canale de televiziune care au mediatizat evenimentele că ”fac propagandă pentru protestatarii anarhişti de stânga” și că ”ignoră natura violentă a protestelor şi apelurile la uciderea premierului şi a familiei sale”.
”Încearcă cu disperare să otrăvească publicul pentru a da jos un prim-ministru de dreapta puternic”, a transmis Likud, partidul condus de Netanyahu, citat de hotnews.
Duminică dimineață, 12 protestatari au fost arestați în Ierusalim după ce au refuzat să încheie manifestația.
Protestele au loc în contextul în care Israelul se confruntă cu un al doilea val al epidemiei, care a cauzat o gravă criză economică. Premierul s-a lăudat că a reuşit să controleze primul val prin impunerea unor restricţii drastice, la jumătatea lunii martie. După relaxarea măsurilor restrictive însă, la finalul lunii mai, numărul noilor infectări a crescut.
Acum, israelienii critică răspunsul guvernului la șocurile economice cauzate de pandemie și reclamă rata ridicată a șomajului. Față de februarie, când era 3,4%, rata şomajului a depăşit 20% în ultimele luni. Manifestanții reclamă și nivelul ridicat al corupției din țară, în condițiile în care premierul a fost inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.
Bilanțul epidemiei de Covid-19 din Israel depășește 72.283 de cazuri de contaminare și 527 de decese.