Asistentele medicale au anunțat că vor lucra ”în regim de Sabat”, după ce negocierile cu reprezentanții ministerului de Finanțe au eșuat.
"Oricât ar fi de dureros, nu avem de ales. Supraîncărcarea există de foarte multă vreme. Coronavirusul nu a fost decât picătura care a umplut paharul. Nu mai putem continua aşa", a declarat preşedinta sindicatului asistentelor de la cel mai mare spital din Israel, Sheba. Aceasta a reclamat că, deşi spitalul la care lucrează, situat în Tel Aviv, este considerat printre primele zece din lume, numărul de asistente per pacient din Israel este mult mai mic faţă de cel din alte ţări dezvoltate.
Protestul asistentelor este susținut și de liderul opoziţiei, Yair Lapid, care acuză guvernul că este "detaşat şi preocupat de sine însuşi" și că ”i-a abandonat pe toți cei din prima linie”, notează Agerpres.
Protestul vine în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu s-a lăudat că a reuşit să controleze primul val al epidemiei de Covid-19 prin impunerea unor restricţii drastice, la jumătatea lunii martie. După relaxarea măsurilor restrictive însă, la finalul lunii mai, numărul noilor infectări a crescut, iar cetățenii au devenit nemulțumiți de modul în care guvernul a gestionat criza.
În ultima perioadă, în Israel au avut loc manifestații ample, la care oamenii au cerut demisia premierului, acuzat de corupție. Protestatarii sunt nemulțumiți și de răspunsul guvernului la șocurile economice cauzate de pandemie și reclamă rata ridicată a șomajului, care a ajuns la 21%. Netanyahu este acuzat în trei cazuri de corupție, fraudă și încălcarea încrederii.