În urmă cu mai bine de o lună, compania specializată pe implanturi cerebrale fondată de Elon Musk anunța cu fast faptul că o comisie independentă i-a oferit aprobarea pentru efectuarea testelor pe subiecți umani.
„Credem că în aproximativ 6 luni ar trebui să fim capabili să implantăm primul dispozitiv Neuralink într-un un om. Una dintre utilizările pe care vrem să le aibă (n.r. dispozitivul) la oameni este restaurarea vederii. Chiar dacă cineva nu a putut să vadă niciodată, chiar dacă au fost născuți fără vedere, credem că vom putea să îi facem să vadă”, spunea, la acea vreme, Elon Musk.
După anunțurile extrem de încurajatoare pentru mulți oameni cu astfel de probleme de sănătate, mai multe persoane s-ar fi înscris deja pe liste. Asta chiar dacă miliardarul însuși a recunoscut că implantul va fi unul foarte scump.
La început, cred că va fi destul de scump, dar acel preț va scădea foarte rapid și, de-a lungul timpului vrem să facem costul, evident, cât de mic posibil
Mari magazine, AMENDATE de Fisc! Au depășit cota de adaos la mălai, ouă, pâine, telemea
Neuralink este una dintre cele câteva companii care dezvoltă o interfaţă creier-computer (BCI) care poate colecta şi analiza semnalele cerebrale. Însă promovarea bombastică a companiei de către directorul miliardar al acesteia, inclusiv promisiunile de a dezvolta un computer cerebral complet care să ajute oamenii să ţină pasul cu inteligenţa artificială, a atras scepticismul şi a stârnit îngrijorări de ordin etic în rândul neuroştiinţelor şi al altor experţi.
Participanţilor le va fi implantat chirurgical un BCI cu ajutorul unui robot brevetat într-o regiune a creierului care controlează mişcarea, cu scopul de a le permite să controleze un cursor de calculator sau o tastatură doar cu ajutorul gândurilor lor. Studiul va evalua siguranţa şi funcţionalitatea tehnologiei, potrivit unui comunicat.
Cu toate acestea, cercetătorii au atras atenția că dorința miliardarului de a crea un computer cerebral complet ridică o serie de probleme de natură etică.