Raportul arată că Iranul respectă restricţiile prevăzute în cadrul acordului privind instalaţiile sale nucleare. Informaţiile AIEA sunt publicate după ce preşedintele american Donald Trump a decis pe 8 mai să renunţe la acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului.
AIEA consideră totuşi că 'o cooperare proactivă şi rapidă din partea Iranului pentru a asigura accesul (inspectorilor AIEA) ar facilita punerea în aplicare şi ar îmbunătăţi încrederea'. Un important diplomat al AIEA a declarat că această menţiune nu a fost motivată de lipsa de cooperare din partea Teheranului sau de o schimbare a comportamentului său.
AIEA 'încurajează Iranul să meargă dincolo de solicitările' acordului din 14 iulie 2015 pentru a spori încrederea. Iranul ar putea de asemenea să-i invite pe inspectorii agenţiei la sit-uri la care ei nu au solicitat acces, a sugerat el.
Acordul nuclear semnat la Viena, la 14 iulie 2015, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri intense, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Preşedintele american, Donald Trump, a criticat constant acordul. Trump a solicitat eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni.
Joi, secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat ţările europene că nu au făcut nimic pentru a contracara programul de rachete iranian, în pofida promisiunilor lor.
'Europenii ne-au spus, e adevărat, că sunt gata să facă ceva în legătură cu subiectul rachetelor, şi timp de trei ani, ei nu au făcut nimic, nimic', a afirmat el în faţa unei comisii parlamentare.