„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul se referă la valori, principii. Din păcate, nici măcar partidul nu înţelege de ce România a ieşit din comunism la stânga în loc să meargă la dreapta, ca alte ţări foste socialiste. Doar politicienii de dreapta, de exemplu din Ungaria sau Polonia, aveau accente sociale puternice, care nu numai că nu au dispărut, dar s-au intensificat.
În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să se „reformeze” şi să devină „un partid de stânga european”, PSD s-a deplasat spre centru, iar alte partide mari şi mici au mers spre dreapta şi chiar spre flancul de extremă dreapta. După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta”, spune Iliescu în interviul acordat TASS, citat de Agerpres.
Întrebat despre viitorul PSD, Iliescu afirmă că ar trebui să se întoarcă la ideologia de stânga de la cea de centru unde s-a poziționat .
„Cel mai rău lucru este însă că Partidul Social Democrat funcţionează acum nu ideologic, ci doar ca instrument al puterii. Cred că „viaţa” va face ca Partidul Social Democrat să revină la ideologie, să-şi consolideze democraţia internă şi să îşi recâștige electoratul, pe baza structurilor sociale actuale. România, la fel ca alte țări din Europa de Est, nu îşi poate permite să abandoneze politicile de stânga”, a mai spus președintele de onoare al PSD.
Ion Iliescu a înfiinţat în 1990 Frontul Salvării Naţionale, devenit PDSR, actualul Partid Social Democrat. A condus fostul PDSR între anii1997 și 2000 și a fost președintele României în perioadele 1990-1996 și 2000-2004.
Fostul președinte Ion Iliescu, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieșiri publice de doi ani și jumătate. La alegerile prezidențiale din acest an, starea de sănătate nu i-a permis să meargă la secția de vot, însă a cerut urna mobilă, în ambele tururi.
Ultima aparție publică a lui Ion Iliescu a fost în martie 2017, când s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei.
Interviul publicat pe 5 decembrie de agenția guvernamentală de presă din Rusia, TASS, vine la un an după cel acordat publicației franceze „Le Figaro”, tot în luna decembrie.
Ion Iliescu, interviu pentru presa din Rusia. Dezvăluiri incredibile făcute de fostul președinte
Un dialog în care Iliescu vorbește despre parcursul de trei decenii al României post-decembriste, cu bune și rele, despre spinoasa relație cu Rusia, dar și despre cum amenință fenomenul globalizării România prezentului și a viitorului.