Există mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime, a declarat Kaus Iohannis, la deschiderea anului școlar.
”Ne-am întors la metode de mult apuse, precum manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Părinții și elevii sunt suspuși unior schimbări majore în sistemul de învățământ - sau, mai nou, mai des -”, a afirmat președintele, aflat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din București.
Legea Educației, spune șeful statului, trebuie să înceteze să mai fie ”un puzzle” ale căror piese să se schimbe continuu.
”Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile însă nu se îmbunătățesc. În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional.
Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificau, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi.
Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a mai precizat Iohannis.