"România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând. În actualul context global, marcat de război şi de tensiuni regionale, este important să ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a apăra valorile fundamentale care ne definesc - dorinţa de pace şi securitate, libertatea, democraţia şi drepturile omului, ordinea internaţională bazată pe reguli. Pe acest fundal, doresc să îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a legăturilor dintre ţările şi cetăţenii noştri, dintre oraşele noastre. Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România, pentru a oferi ocazia punerii în practică a potenţialului uman şi economic încă nedescoperit dintre comunităţile noastre", a declarat șeful statului la întâlnirea cu autoritățile locale, relatează Agerpres.
Preşedintele Iohannis le-a mulţumit autorităţilor locale din Kyoto pentru primire.
"Mă aflu pentru prima dată la Kyoto şi vă mărturisesc că sunt deosebit de impresionat de frumuseţea acestui loc unic în lume, pe bună dreptate renumit pentru istoria milenară atât de bine păstrată. În egală măsură, am fost extrem de impresionat de locuitorii oraşului. Entuziasmul şi căldura din inimile lor, precum şi măiestria cu care păstrează viu patrimoniul local îmi vor rămâne pentru totdeauna adânc întipărite în suflet", a mai spus Iohannis.
Președintele României a subliniat că vizita la Kyoto completează succesul vizitei pe care a întreprins-o la Tokyo, unde a fost
primit alături de soţia sa în audienţă de împăratul Naruhito şi de împărăteasa Michiko: "Convorbirea a reliefat cât de profunde sunt legăturile dintre naţiunile română şi japoneză, construite de-a lungul istoriei noastre comune de peste o sută de ani. Aceste legături reprezintă totodată fundamentul pentru intensificarea cooperării dintre ţările noastre în viitor".
El a amintit şi faptul că împreună cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a semnat Parteneriatul Strategic, arătând că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări au fost ridicate la cel mai înalt nivel.
"Este un moment care constituie o rampă de accelerare a dezvoltării cooperării româno-nipone, prin extinderea portofoliului de acţiuni şi proiecte comune în toate domeniile de interes comun. Am exprimat angajamentul României pentru materializarea acestora, în beneficiul popoarelor noastre şi în logica orientării spre viitor", a mai afirmat Iohannis.
Guvernatorul prefecturii Kyoto, Takatoshi Nishiwaki, a spus că România este un partener important al Japoniei, împărtăşind valorile fundamentale, precum libertatea, democraţia şi statul de drept. El a apreciat faptul că la Universitatea din Bucureşti există o secţie de studii japoneze, unde sunt cei mai mulţi studenţi din Europa de Est.
"În viitor, sperăm că schimburile culturale şi academice dintre prefectura Kyoto şi ţara dumneavoastră vor fi dezvoltate", a spus guvernatorul prefecturii Kyoto.
Preşedintele Klaus Iohannis a mers cu trenul de la Tokyo la Kyoto.
La întrevedere a participat şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis. De asemenea, au fost prezenţi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan şi Cosmin Marinescu, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga.
Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, o vizită oficială în Japonia. Preşedintele Klaus Iohannis va face, joi şi vineri, o vizită de stat în Republica Singapore, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul singaporez, Halimah Yacob, şi cu prim-ministrul Lee Hsien Loong.
Kyoto a fost capitală imperială a Japoniei pentru mai bine de 1000 de ani, iar acum este capitala Prefecturii cu același nume din regiunea Kansai și face parte din zona metropolitană Kyoto-Osaka-Kobe. Unul dintre numele sale istorice este „Orașul celor zece mii de altare”.