”Guvernanții acelor vremuri înțeleageau ceea ce ar trebui să înțelegem cu toții, că educația este fundamentul unei Românii prospere, puternice și democratice.
Din păcate, în ultimii ani lucrurile nu au stat așa de bine. Reformele au stat mai degrabă sub deviza: un pas înainte, doi înapoi. Acet lucru nu este productiv pentru că progresele tehnologice și ale societății ne obligă să evoluăm,"a declarat președintele Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a anului școlar la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.
Întoarcerea la metodele pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar crea un sentiment plăcut unora, nu este eficient și productiv. Avem și o meteahnă, care se numește reformita și se văd cel mai pregnant în Educație. Legile se schimbă mai repede decât apucă dascălii și directorii să citească.”, a spus Klaus Iohannis.
Iohannis a afirmat că "România Educată", un demers pe care l-a lansat în urmă cu peste doi ani, este parte a unui proiect coerent de ţară, care va transforma România Centenară "într-un stat modern şi puternic, cu instituţii solide, în care cetăţenii pot avea încredere deplină".
"Anticipând provocările cu care ne confruntăm, am lansat în urmă cu mai bine de doi ani 'România Educată', un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învăţământul românesc. Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuţii, dezbateri şi muncă asiduă. (...) Văd 'România Educată' ca parte a unui proiect coerent de ţară, care va transforma România Centenară într-un stat modern şi puternic, cu instituţii solide, în care cetăţenii pot avea încredere deplină. Pentru a produce această transformare mai avem nevoie însă de o parte esenţială a spiritului Marii Uniri, de patriotism. Nu de un patriotism manifest, prin dragostea strict declarativă faţă de ţară, ci de unul interiorizat, pe care-l trăim în viaţa de zi cu zi", a declarat Iohannis, la festivitatea de deschidere a anului şcolar preuniversitar 2018-2019 de la Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia.
De asemenea, Iohannis a precizat că "a fi patriot înseamnă şi a învăţa de dragul cunoaşterii şi al împlinirii personale, şi nu pentru diplomă, a lupta pentru instituţii transparente şi democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale".
"Înseamnă să votăm, să facem voluntariat şi, da, să luptăm pentru o viaţă mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Şcoala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta în cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile şi se formează competenţele care vor ajuta generaţiile de mâine să transforme România centenară într-o ţară pe deplin demnă de trecutul său", a arătat Iohannis.
Totodată, preşedintele le-a spus profesorilor că debutul anului şcolar aduce pentru fiecare dintre aceştia "o provocare aparte".
"A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriaşă pentru viitor, chiar dacă autorităţile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală pentru dezvoltarea societăţii noastre. Părinţii îşi pun încrederea în dumneavoastră pentru a le forma copiii, iar tinerii cărora le călăuziţi paşii vă consideră repere în trecerea lor spre maturitate. Nu uitaţi nicio clipă că, dincolo de setea de cunoaştere pe care aveţi menirea să le-o insuflaţi, rămâneţi pentru elevii dumneavoastră veritabile modele de viaţă şi de comportament", a spus Iohannis.
Şeful statului s-a adresat şi elevilor, precizând că "reîntoarcerea pe băncile şcolii este un moment special, încărcat de o emoţie deosebită".
"Pe de o parte, simţiţi firescul regret după lunile frumoase de vacanţă care tocmai s-au încheiat, dar, în acelaşi timp, şi curiozitatea pentru noile experienţe care vă aşteaptă. Şcoala reprezintă singura cale de a vă transforma pasiunile în competenţe reale, de a vă pregăti pentru viaţa de adult, dar şi de a lega prietenii care pot dura o viaţă întreagă. Profitaţi de ocazia de a vă dezvolta pe toate planurile şi pregătiţi-vă pentru a prelua ştafeta de la generaţiile anterioare! Şi, cu atât mai mult în acest an special, daţi-vă şansa să cunoaşteţi România autentică, cu bune şi rele, o Românie a sufletului vostru, în care să puteţi construi şi pe care să o puteţi preţui întreaga viaţă. Căci ţara aceasta este moştenirea voastră, iar viitorul ei sunteţi voi!", a mai afirmat Iohannis.