Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărârea interpretarea articolului 52, alineatul 5 din Legea nr. 208/2015 privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul alegerilor parlamentare din 2024.
Potrivit hotărârii, un candidat independent este definit ca o persoană care se autopropune pentru a candida și care nu figurează pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice. Mai exact, persoanele care sunt incluse pe listele unui partid sau alianțe politice, chiar dacă nu sunt membri ai acestor entități, nu pot fi considerate candidați independenți.
Decizia BEC vine în urma solicitării făcute de PNL pentru a cere lămuriri față de modificarea legislativă care i-ar fi permis președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pe lista liberalilor.
Comunicatul BEC:
„Având în vedere competența legală de aplicare unitară a dispozițiilor legale privitoare la alegeri și de asigurare a interpretării unitare a prevederilor acestora, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024 (BEC) a adoptat, în ședința din 27 septembrie a.c., o Hotărâre privind interpretarea prevederilor art. 52 alin. (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare.
Conform hotărârii, candidatul independent este orice persoană care se autopropune și nu candidează pe lista unui partid politic/alianță politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianță politică și acceptă candidatura, indiferent că deține sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianței politice respective, nu este candidat independent și nu are o candidatură independentă.
Textul integral al Hotărârii Biroului Electoral Central poate fi consultat pe pagina de internet https://parlamentare2024.bec.ro/ și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.