Mihăilă l-a acuzat pe premier de ”orgolii politice”, amintind că a demis un ministru al Sănătății în plin val 3 al pandemiei.
”Eu nu am niciun orgoliu politic, dar cred că această întrebare trebuie adresată premierului Cîţu, care deja a demis în plin val 3 un ministru al Sănătăţii”, a răspuns Mihăilă după ce a fost întrebată dacă sunt mai importante orgoliile politice în comparaţie cu sănătatea publică.
Ministrul demisionar al Sănătății a vorbit din nou despre lipsa banilor pentru cadrele medicale şi registratorii medicali din centrele de vaccinare.
”Nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare. Banii au ajuns până la finalul lunii mai, raportarea nevoii de bani şi plata pentru luna mai în general ajunge să se facă la începutul lunii iulie”, a spus Mihăilă.
Aceasta susține că a trimis execuţia bugetară cu necesarul pentru rectificarea bugetară la Ministerul Finanţelor încă din iulie.
”Ne aşteptam ca la începutul lunii august această rectificare bugetară să se întâmple", a adăugat ministrul.
Mihăilă a reclamat că situaţia prind lipsa de fonduri din sănătate "s-a acutizat în ultimele săptămâni".
"Această situaţie nu este din luna aprilie. Această situaţie s-a acutizat în ultimele săptămâni. Ce am spus şi ţin să întăresc este că eu am anunţat premierul şi membrii Guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situaţie să apară. Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului. Dacă nu ar mai fi apărut această problemă politică, rectificarea ar fi trecut atunci când a trebuit să treacă, la începutul lunii august, ceea ce ar fi redus riscul ca această lipsă de finanţare să se acutizeze", a mai spus ministrul.
Mihăilă a confirmat că există 450 de milioane de lei, însă aceştia sunt destinați investiţiilor către spitalele din ţară.
"Situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate. Aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavii HIV/SIDA şi TB. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat. Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri a fost Spitalul "Matei Balş", care a spus că va începe să aloce medicamente pe perioade de o săptămână. (...) Dacă astăzi trece rectificarea bugetară şi dacă Ministerul de Finanţe se mişcă rapid cu alocarea bugetară necesară Ministerului Sănătăţii, aici nu vor exista discontinuităţi (n.r. - pentru acţiuni prioritare)", a mai spus Ioana Mihăilă.
Ministrul demisionar al Sănătății a amintit că există "probleme" şi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente.
"Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente. Aceste probleme nu sunt la nivel naţional unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcţie Politica Medicamentului, cu Asistenţa Medicală şi cu UNIFARM am identificat posibile soluţii şi în următoarele săptămâni ele vor fi implementate", a susţinut ea.