Ioan Niculae este acuzat că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, cu ajutorul Domniței Niculae (fosta soție), Adina Elena Niculae (fiică) și Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită).
Cele trei femei au fost chemate joi la DIICOT, împreună cu Ioan Niculae, și puse sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălare a banilor.
În același dosar, procurorii au început urmărirea penală pe numele unor funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), acuzați că l-au ajutat pe Niculae să-și înstrăineze bunurile aflate sub sechestru: Cristina Nica, referent OCPI București; Alexandrina Anduța Diaconu (fostă Sultana), șef Serviciu Publicitate Imobiliară în cadrul OCPI Teleorman; Anca Daniela Salcie, registrator BCPI Zimnicea; Doina Maria Beceanu (fostă Lincu), asistent registrator BCPI Zimnicea.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, angrenând în aceasta activitate infracțională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se afla în relații de prietenie, cât și funcționari din cadrul Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Astfel, pentru a obține timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru și vânzarea cesionarea acestora către terți, el a instigat funcționari din cadrul OCPI să comită infracțiunea de abuz în serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonanței 146/ D/P/2010 din data de 8 iunie 2012, prin care s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului în vederea recuperării prejudiciului, trimisă instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor legale.
Operațiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce Ioan Niculae a finalizat acțiunile de vânzare/cesionare a bunurilor sechestrate.
Sumele de bani astfel dobândite au fost introduse în circuitul civil dându-li-se aparența obținerii licite a lor.
Astfel, Ioan Niculae a înstrăinat fără drept un imobil situat în București, compus din clădire având suprafața totală de 1.859 mp și teren intravilan de 1.662 mp, din care 492,45 mp ocupați de construcție. Imobilul a fost vândut de soții Ioan și Domnița Niculae fiicei lor, Adina Elena Niculae, în data de 22 iunie 2012, la prețul de 1.300.000 de euro.
Ordonanța de punere sub sechestru a fost trimisă la OCPI București în data de 13 iunie 2012, fiind înregistrată cu numărul 19194 din 15 iunie 2012 și repartizată de directorul unității către registratorul șef în data de 18 iunie 2012.
După multiplicare în vederea trimiterii către unitățile subordonate, adresa de înaintare pentru Sectorul 1 a fost predată în data de 19 iunie 2012 referentului Cristiana Nica.
Aceasta nu a dispus trimiterea actului către Sectorul 1, păstrând adresa până în data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a înlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru.
Un alt imobil înstrăinat de Ioan Niculae este o clădire-locuință și anexe, din cărămidă și lemn, cu o suprafață de 662 mp și teren intravilan de 6.000 mp, situată pe raza municipiului Zimnicea.
Bunurile au fost vândute în data de 19 iunie 2012 cu prețul de 1.000.000 de lei de către soții Niculae către Nicoleta Toncea, printr-o persoana mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.
Ordonanța de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau și bunuri situate pe raza localităților Năsturelu și Nanov din județul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012.
Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Alexandrina Anduța Diaconu, șef Serviciu Publicitate Imobiliară, efectuându-se înregistrările aferente localităților Năsturelu și Nanov, fără a trimite adresă și la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru.
Urmare a acestui demers, prin încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Anca Salcie, registrator, și Doina Beceanu, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asiguratorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a lui Ioan Niculae.
Comunicarea respectivei încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Nicoleta Mariana Toncea, în timp ce comunicarea către DIICOT — Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014.
Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Nicoleta Mariana Toncea pentru garantarea unui credit ipotecar, sens în care evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost efectuată în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanție mult mai mare decât prețul de vânzare-cumpărare, respectiv de 8.599.625 de lei.
De asemenea, Ioan Niculae și-a vândut părțile sociale deținute la SC Interagro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL și SC Interagro SA.
Acțiunile deținute la Interagro SA au fost vândute de Ioan Niculea către fiica sa, Adina Elena Niculae, iar celelalte către Nicoleta Mariana Toncea, deși măsura sechestrului fusese comunicată oficial societăților în cauză încă din data de 13 iunie 2012.
După audierea membrilor familiei Niculae, procurorii DIICOT au emis, în conformitate cu dispozițiile legale privind confiscarea specială și măsurile asiguratorii, ordonanțe de punere sub sechestru asigurator a mai multor bunuri deținute de Ioan Niculae, Domnița Niculae, Nicoleta Mariana Toncea și Adina Elena Niculae, printre acestea regăsindu-se inclusiv bunurile sustrase de sub sechestru.
Inițial, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare, alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale. Printre cei acuzați se află și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
În sarcina acestora se reține că au desfășurat activități infracționale care au produs un prejudiciu de 126 milioane USD patrimoniului SNGN Romgaz SA și bugetului consolidat al statului și au avut drept consecință punerea în pericol a sistemul energetic național.