Cel mai mare legumicultor din Schitu Goleşti spune că melcii au atacat toate cele cinci hectare de teren pe care le deţine.
"Am avut varză aici în solar, la periferie, pe unde au stat ei cu folie pe dedesubt. Aia e mâncată, e compromisă. Nu poţi să o duci la piaţă...e ceva fără precedent".
Omul spune că melcii fără cochilie sunt cei mai periculoşi pentru culturi. A încercat să-i oprească folosind ierbicide sau chiar şi cu foc, dar fără succes.
Un legumicultor explică: "Nu-i atacă ierbicidul...Nu-i atacă otrava...poţi dai cu tone de otravă. Nu moare. Am dat cu arzătorul cu butelie. Nu mor".
Şi micii legumicultori au mari probleme din cauza moluştelor. În fiecare dimineaţă, familia Costea pleacă în grădină la cules de... melci. Producţia de azi, după numai o oră, depăşeşte 300 de exemplare.
"Aceştia i-am luat de dimineaţă. Nu m-am grăbit. Ia uitaţi. Cu ce i-aţi dat? Cu sare. Asta e recolta pe o zi. Nu scăpăm sub nicio formă"
În faţa invaziei, autorităţile locale ridică din umeri. Tratamentele sunt costisitoare şi nesubvenţionate.
"Sunt mari pagubele la producătorii de legume mai ales...Tratamentul fito-sanitar este destul de costisitor. Oamenii şi-au luat pe cont propriu. Nu avem nimic subvenţionat de la stat", povestesc localnicii.
Doar ministerul Agriculturii este în măsură să ofere subvenţii pentru pesticidele care distrug melcii. Oamenii aşteaptă ajutor de la Daniel Constantin, căruia i-au adus la cunoştinţă problema cu care se confruntă.