Săptămâna trecută, capturile de ecran ale unei postări de pe Facebook care au făcut sute de aprecieri și comentarii cu imagini ale unui „Iisus creveți” au devenit virale pe X-fostul-Twitter. „Ce se întâmplă pe Facebook”, a scris un utilizator îngrijorat.
Iisus făcut din creveți, dovlecei, sticle de plastic, spaghete, piese de mașină, peisaje. Algoritmii de recomandare de pe rețelele de socializare pompează imagini ciudate generate de AI cu tematică religioasă. Fotografiile au devenit virale mai ales pe Facebook, acumulând like-uri și parade de "Amin" printre comentarii. Ele au primit sute de milioane de interacțiuni pe platformă, potrivit unei noi analize realizate de Stanford Internet Observatory, care a studiat 120 de astfel de pagini.
"Imaginile atrag atenția: unele sunt frumoase, altele senzaționale și altele pur și simplu ciudate", a explicat Renée DiResta, cercetător la Universitatea Stanford și autor al studiului. "Iisus Hristos a devenit o resursă ușoară pentru a atrage atenția și, de fapt, publicarea de conținut generat de inteligența artificială este recompensată de sistemele de recomandare care par să promoveze imaginile", a adăugat DiResta.
Așa cum subliniază cercetătorii de la Universitatea Stanford și Georgetown în studiul lor, Facebook este mai mult ca probabil să recompenseze conturile de spam AI pentru inundarea fluxurilor cu peste 50 de imagini generate de AI pe zi, care atrag zeci de milioane de vizualizări. Escrocii folosesc toată această implicare pentru a direcționa utilizatorii Facebook către site-uri web dubioase care sunt pline de reclame.
Rețeaua de socializare nu este singura companie care se confruntă cu această problemă. Google a făcut recent modificări la algoritmul său de bază pentru a penaliza conținutul generat de inteligență artificială cu efort redus.