Senatul a respins în calitate de for decizional ordonanţa de anul trecut a Guvernului Orban care preciza că activitatea Institutului s-ar fi dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la buget.
Pentru respingerea ordonanței au votat, miercuri, 76 de senatori, 44 au fost împotrivă, iar 11 s-au abţinut. senatorii PSD au votat împotriva desființării, în timp ce USR și PNL au votat pentru. Anterior, proiectul OUG a trecut tacit de Camera Deputaților.
Senatorii au adoptat şi un amendament, prin care, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Guvernul va aproba, prin hotărâre, măsuri cu privire la reluarea activităţii, elaborate de Secretariatul General al Guvernului.
La începutul anului, Guvernul a decis ca Patrimoniul şi arhiva fostului Institut al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 să fie preluate de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Guvernul explica decizia de desființare, anul trecut, astfel: „prin activitatea sa, Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al carui scop real vizeaza asigurarea unor pozitii publice finantate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revolutiei Romanie din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduita adecvata statutului de institutie publica pe care il detine in relatia cu cetatenii”.
Preşedintele Institutului Revoluției Române este Ion Iliescu, iar director general Gelu Voican Voiculescu. Amândoi au fost puşi sub acuzare în dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii. Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un "Colegiu Naţional", format din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman. Membrii săi sunt aleși pe viață, nefiind precizat un termen pentru mandatul acestora.
Institutul se află în subordinea Senatului şi la sfârșitul anului trecut s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. În urma protestelor societăţii civile, concertul a fost anulat.
Fostul președinte Ion Iliescu a reacționat dur anul trecut după decizia desființării Institutului: „Este o porcărie curată. (...) Renunțăm la Revoluția Română. (...) Mi se pare o porcărie inadmisibilă”.
Ion Iliescu despre desființarea Institutului Revoluției: "Este o porcărie!"
Și Gelu Voican Voiculescu a reacționat după decizia Guvernului Orban de anul trecut. El declara că nu înţelege motivaţia, adăugând că ar fi o continuare a acțiunii prin care "adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi".
Gelu Voican Voiculescu, prima reacție după desființarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989
Conform legii de organizare, Institutul Revoluției este condus de un Colegiu Național alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române. Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un "Colegiu Naţional", alcătuit din personalităţi reprezentative ale revoluţiei române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Petre Roman.
Legea nu prevede vreun termen pentru mandatul Colegiului Național, aceștia fiind numiți pe viață. În prima ședință a Colegiului Național a fost ales în unanimitate președintele IRRD, în persoana lui Ion Iliescu.
Potrivit legii, IRRD „are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre”.