O primă greşeală este aceea de a încerca să recuperăm somnul în timpul zilei sau dormind mai mult în weekend. Deşi, la prima vedere, ni se pare logic să facem asta pentru a recupera orele de somn nedormite, în realitate nu facem decât să dereglam şi mai mult ceasul biologic intern, spune specialistul. O altă greşeală este aceea că petrecem mult timp în pat în speranţa că vom adormi. Este important să mergem la culcare atunci când ne este somn.
Încercăm să controlăm somnul forţând procesul natural de adormire
Cu cât presiunea este mai mare de a adormi cu atât se creează efectul paradoxal de activare. Dacă ar fi să întrebi pe cineva care adoarme repede, ce anume face, îţi va spune cu siguranţă că „nimic, pur şi simplu se întâmplă”. Somnul nu vine pentru că ne propunem ci vine în mod natural, fără efort.
Avem aşteptări nerealiste în ce priveşte somnul
Nevoia de somn diferă de la un om la altul. Sunt oameni care au nevoie de 8-10 ore de somn, alţii care funcţionează bine şi cu 4-5 ore. Nevoia de somn scade odată cu vârsta. Dacă avem aşteptări nerealiste privind somnul şi vrem să dormim neapărat 8 ore, deşi nevoia noastră de somn este mai mică, acest lucru afectează calitatea somnului o dată prin presiunea pe care o pune şi în al doilea rând pentru strategiile la care apelează persoana pentru a dormi mai mult: petrece mai mult timp în pat, doarme mai mult în weekend sau în timpul zilei, se forţează să adoarmă.
Încercăm să rezolvăm problemele de peste zi înainte de a adormi
Mulţi dintre noi înainte de culcare încep să se gândească la problemele din timpul zilei, la modalităţi de rezolvare sau planuri de viitor şi în felul acesta se creează o stare de activare care este departe de a facilita adormirea. Evităm să facem mişcare gândind că suntem oricum prea obosiţi din cauza lipsei somnului Exerciţiul fizic duce la un somn mai profund şi mai odihnitor. Astfel, orice tip de activitate fizică este benefică somnului atâta timp cât este practicată cu cel puţin trei ore înainte de culcare, scrie adevarul