Avram Iancu a început să înoate la ora 9.00 şi va încerca să păstreze ritmul până la ora 21.00. Traseul ales este între podurile Mitropolit Andrei Şaguna şi Traian, de pe Bega. În tot acest timp, sportivul nu are voie să atingă nici malul şi nici barca însoţitoare.
”Va fi un antrenament pe cinste, un antrenament foarte bun de 12 ore, neîntrerupt, de la 9 dimineaţa, la 21.00 seara. Am ales acest loc pentru că îmi place foarte mult Timişoara, este oraşul schimbării, iar după ce am trecut înot Canalul Mânecii, la Aeroportul din Timişoara am aterizat. Am simţit căldura timişorenilor şi de aceea mi-am dorit ca în mod plenar să înot în acest loc pentru ca toţi concetăţenii mei să vadă ce înseamnă un înot atât de lung. Este mai special pentru că înot şi împotriva curentului şi reprezintă 17-18 la sută din ceea ce însemană recordul pe care vreau să îl dobor. Actualul record este de 67 de ore şi 16 minute, ori eu mi-am propus să înot trei zile şi trei nopţi în continuu, adică 72 de ore, prin dubla traversare a lacului Balaton din Ungaria, voi înota şi 150 de kilometri. Va fi teribil de greu, dar nimic nu este imposibil, dacă crezi cu adevărat”, a declarat Avram Iancu, înainte de a incepe cursa.
Actualul record mondial, de 67 de ore și 16 minute, a fost stabilit de americanca Sarah Thomas în 2017, potrivit news.ro.
Avram Inacu va încerca să stabilească un nou record mondial de înot de anduranţă. În 17 iulie, în Ungaria, el și-a propus să înote în lacul Balaton timp de 72 de ore fără oprire, pe o distanţă de 150 de kilometri.
Avram Iancu este bibliotecar în Petroşani, judeţul Hunedoara, şi este cunoscut pentru performanţele sale sportive. El este deţinătorul recordului românesc la înot de anduranţă, a traversat înot Canalul Mânecii, a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Marii Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, cursa durând 60 de zile. În martie 2019, hunedoreanul a încheiat şi ultramaratonul de la Polul Nord.