Potrivit INFP, pe baza istoriei cutremurelor, o concluzie clară este că un cutremur major va mai avea loc și în viitorul apropiat.
"Nimeni nu poate ști însă când - toate încercările de predicție de până acum (bazate pe analiză precursorilor - radon, semnale electrice, a comportamentului animalelor, considerentele statistice, influență corpurilor cerești etc.) s-au dovedit a fi în marea lor majoritate eronate sau în cel mai bun caz (putând fi vorba și de coincidențe) foarte inconstanțe", se arată într-o informare INFP.
Un prim lucru însă poate fi făcut - imediat după producerea unui cutremur: sistemele de avertizare timpurie exploatează diferența de timp dintre undele P (primare - mai puțin distructive) și undele S (secundare - poartă cea mai mare parte a energiei, dar se propagă mai lent).
Prin monitorizarea unei zone seismice și depistarea rapidă a unui cutremur, pe baza undelor P, se poate emite o avertizare către zone mai îndepărtate, în care undă S va ajunge cu câteva secunde mai târziu decât semnalul transmis.
Pentru un cutremur subcrustal din zona Vrancea, fereastră de timp creată între mesajul de avertizare și ajungerea undei S în București este de 20-30 secunde - timp util pentru blocarea automată a instalațiilor și echipamentelor periculoase, dar nu prea suficient pentru avertizarea populației.
În anumite situații, avertizarea ar putea salva mai multe vieți, dar există toate premizele că aceasta să provoace și pierderi de vieți în mod nejustificat, datorită panicii instituite - iar această responsabilitate este dificil de asumat.
"Deşi atât populația cât și autoritățile sunt conștiente de riscul seismic ridicat din România, măsurile de reducere a acestuia nu par a fi considerate urgențe. Cutremurele majore apar la intervale de timp suficient de mari pentru a uita ce s-a întâmplat la cutremurul major anterior, dar un lucru este cert: nu este nici un motiv să considerăm că nu vor mai fi cutremure majore. Iar această observație nu se referă doar la zona seismică Vrancea. Așadar, recomandăm adoptarea urgență a unor măsuri pregătitoare eficiente pentru un cutremur viitor", se mai arată în text.