Alegerile prezidențiale din Turcia, care vor avea loc pe 23 iunie, reprezintă cel mai important scrutin din lume în acest an, spun analiștii politici. Acestea vor determina dacă țara va încerca, în continuare, să devină o putere autoritară și expansionistă sau dacă va alege o cale liberală sau pluralistă.
„Orice este împotriva intereselor Guvernului sau intereselor personale ale lui Erdogan este considerată o mișcare împotriva statului. Asta se întâmplă mai mult sau mai puțin sub toate regimurile autoritare”, spus CAN DUNDAR, opozant turc.
Pentru prima dată din 2002, există o posibilitate reală ca partidul lui Erdogan să se prăbușească de la putere. Asta în contextul în care inflația este de peste 80%, iar lira turcească s-a prăbușit.
Erdogan încearcă, însă, să se agațe de putere prin orice mijloace posibile. În ciuda opoziției Washingtonului, liderul turc este pregătit să trimită tancurile în Siria și să distrugă milițiile kurde aliate cu Occidentul, pe care Ankara le consideră legate de gherilele Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
„I-am intimidat pe teroriști cu avioanele, tunurile și armele noastre”, spune RECEP TAYYIP ERDOGAN, președintele Turciei.
În același timp, președintele turc a amenințat în mai multe rânduri că va lovi Grecia, aliat NATO. Asta din cauza unor dispute fabricate în legătură cu forajul de gaze, Cipru și presupusa militarizare a insulelor grecești din Marea Egee.
„Grecia, uită-te la istorie. Dacă vei continua, vei plăti un preț imens”, mai spune Erdogan.
Pe de altă parte, Erdogan a muncit din greu devină indispensabil pentru SUA și aliații săi. De când a început invazia Rusiei în Ucraina, Turcia s-a poziționat ca mediator între Moscova și Kiev. În propria țară, însă, lucrurile sunt diferite. Erdogan s-a folosit de un sistem de justiție corupt pentru a încerca să-și descalifice cei mai puternici rivali politici. Potrivit sondajelor, partidul său abia dacă mai beneficiază de un sprijin de 30%.