Infografic: Migrația în România. Bucureștiul și-a pierdut magia

Monday, 06 November 2017, 15:24, Sursă: REALITATEA TV

În 2016, România a înregistrat un nou record: cea mai mare migraţie internă de după Revoluţie. Adică, anul trecut, numărul celor cau au ales să se mute dintr-un oraş în altul a fost cel mai mare de după 90: 389 de mii.

Totuşi, numărul nu este extrem de precis. Asta pentru că statistica îi ia în calcul doar pe cei care şi-au schimbat şi actele de identitate, nu şi pe cei care locuiesc cu chirie şi rămân cu vechea adresă în buletin.

10 judeţe din România au câştigat locuitori, iar restul de 31 au pierdut.

Pe plus se află: Arad, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Sibiu şi Timiş.

Judeţele cu cele mai mari pierderi de populaţie sunt cele din sudul Moldovei şi nordul Munteniei – Galaţi, Vaslui, Brăila. Dar, şi Teleormanul şi, surprinzător, Bucureştiul se înscriu pe această listă.

Este cel de-al nouălea an, consecutiv, în care numărul celor care se stabilesc în capitală este mai mic decât numărul celor care pleacă din oraş.

Din 1991 şi până astăzi, populaţia din judeţele Arad, Sibiu şi Timiş a crescut fără întrerupere.

Populaţia din Constanţa a crescut în 24 din 26 de ani – pe pierdere în ultimii doi ani de mandat a lui Radu Mazăre.

Clujul a câştigat locuitori în 23 de ani din 26, pierderile fiind înregistrate în primii 3 ani din ultimul mandat al lui Gheorghe Funar.

Iaşiul, de la integrarea în UE are creşteri constante de populaţie.

Datele oferite de Institutul Naţional de Statistică mai arată că practic doar jumătate de ţară e pe creştere economică, pe creştere demografică, concentrează industria şi ramurile post-industriale şi deţine facultăţile performante.

 
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage