La finalul lunii martie anul acesta, doar 2.500 de familii din România aveau atestat national de adopţie, iar 85 pentru adopţii internationale. Adică, legal, DOAR 2.585 de copii abandonaţi din România îşi pot găsi anul acesta o nouă familie, Din cei 3.200 îngrijiţi de stat şi declaraţi adoptabili.
DAR, numărul copiilor care cresc fără părinţi în România este cu mult mai mare. La finalul anului trecut, în sistem erau înscrişi aproape 57 de mii de copii. Aceştia se aflau fie la asistenţi maternali, fie la rude sau în centre de plasament. În acelaşi timp, în ţară erau aproximativ 33 de mii de asistenţi maternali.
Procesul de adopţie, se plâng cei care vor să înfiieze, este unul anevoios, în ciuda faptului că legea care îl reglementează a fost simplificată.
Potrivit datelorde Ministerul Muncii, cele mai multe adopţii s-au înregistrat în anul 2000. Peste trei mii de copii şi-au găsit atunci familiile peste hotare, iar aproximativ alţi 1300 au fost adoptaţi în ţară. De atunci, trendul este unul descendent.