Recomandările specialiștilor în domeniu sunt de a evita substanțele artificiale care sporesc masă musculară și de a încorpora în dietă zilnică alimente bogate în vitamine și minerale. În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai eficiente alimente pentru obținerea unei musculaturi armonioase și , implicit, pentru a va menține sănătoși.
Tonul
Carnea de pește , dar mai ales tonul, este un aliat în obținerea unei fibre musculare de calitate. Motivul pentru care tonul este răspunzător pentru protejarea musculaturii, a articulațiilor dar și a oaselor , este conținutul înalt în acizi omega 3 și vitamina D. În cazul în care doriți să vedeți rezultatele cât mai repede vă recomandăm să consumați de 4 ori pe săptămâna ton sub diferite forme.
Alunele și migdalele
Atât alunele, cât și migdalele, sunt importante surse de proteine de origine vegetală . De asemenea, o alimentație bogată în acestea va aduce organismului vitamina E, grăsimi sănătoase și fibre. Toate aceste componente sunt esențiale pentru starea organismului și , în speță , pentru integritatea musculară . Nu depășiți 5-6 migdale pe zi, deoarece acestea au un număr mare de calorii la 100 de grame.
Laptele
Laptele este un aliment extrem de nutritiv pentru organism. Acesta este o sursă important ă de calciu, vitamina D și proteine. Cei care consumă lapte zilnic au un sistem muscular sănătos . Atenție însă la grăsimile din lapte care pot duce la creșterea în greutate și sporirea țesutului adipos.
Fructele și legumele
Fructele și legumele sunt alimente esențiale în dietă celor care vor să fie sănătoși . Aportul de vitamine, minerale și al ți compuși antioxidanți sunt motivul pentru care o dietă bogată în acestea va îmbunătăți integritatea fibrelor musculare. Consumul a 5 porții de fructe și legume pe zi (350-400 grame) este esențial în dietă celor care practică sport și suprasolicită masă musculară.
Foarte important pentru cei care vor să aibă o conduită alimentară sănătoasă pentru mușchi este hidratarea. Fie că faceți sport, fie că nu, este important pentru fibrele musculare gradul de hidratare al organismului. În acest sens, este recomandat aportul de 2 litri de apă pe zi, și chiar mai mult , în perioadele călduroase sau atunci când faceți sport.
Orice grad de deshidratare poate să aibă un impact negativ asupra integrității musculare. În cazul în care faceți sporturi suprasolicitante pentru mușchi , va recomandăm un regim alimentar cu un număr de calorii calculat în funcție de tipul de efort depus. În acest fel, masă musculară nu va avea de suferit în urmă efortului intens.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby