În același timp, acei angajați ai autorităților locale care au omorât animalele au afirmat că nu există tratament pentru animalele infectate și eutanasierea este singura opțiune.
Iarna asta, Lisa Li, care locuiește în Beijing, este mult mai atentă la sănătatea ei. Este atentă la distanțarea socială pentru a se proteja și spune că dacă apare un alt focar regional în Beijing, s-ar auto-carantina imediat.
“Dacă se întâmplă să iau Covid-19, ce s-ar întâmpla dacă pisica mea moare de foame sau este omorâtă cât timp sunt în carantină?'' a spus ea, pentru South China Morning Post.
Ea se referă la recentele incidente din China, în care animalele pacienților cu coronavirus au fost omorâte de autoritățile locale că parte a măsurilor stricte de prevenție.
Luna asta, un cetățean din Chengdu, din sud-vestul Chinei, a spus pe o rețea de socializare că pisica i-a fost omorâtă când a fost mutat din casa să la spital. Chiar cu două luni înainte, o femeie din Harbin, din nord-est, a spus pe Weibo că cele trei pisici ale ei au fost ucise de angajații comunitari după ce au fost testate pozitiv pentru virus.
Acei angajați au răspuns spunând presei locale că nu există tratament pentru animalele infectate și eutanasierea este singura opțiune.
În acest moment, cei care dețin animale de companie ''au luat problema în propriile mâini” făcând petiții online și cerând autorităților locale să fie mai umane, iar politicile să fie mai bine definite.
O postare care circulă online conține o listă de instrucțiuni pentru proprietarii de animale de companie care au probleme cu autoritățile, precum apeluri pe rețelele de socializare, înregistrarea uciderilor și alte acțiuni brutale ale acelora, cerând ajutor prin intermediul instituțiilor de presă locale și insistând să li se permită plasarea în carantină cu animalele de companie, potrivit South China Morning Post, citați de Hotnews.
Alții au început să se întrebe dacă este legal că animalele să le fie omorâte.
Potrivit legii chineze, animalele sălbatice sau cele domestice (în sensul agricol) infectate în timpul unei pandemii pot fi ucise. Dar pisicile și câinii nu sunt enumerate că animale domestice.
Când publicația a întrebat autoritățile din Chengdu ce politici aplică, un membru a afirmat că așteaptă direcții mai clare ale politicii de la nivel central și i-a spus reporterului că în loc să întrebe autoritățile, mai bine ’’să citească legislația actuală”.
Din punct de vedere medical, nu există dovezi potrivit cărora animalele de companie pot răspândi virusul. Conform US Centers for Disease Control and Prevention, riscul că animalele să răspândească Covid-19 la oameni este considerat scăzut.
Totodată, astăzi, a început să circule pe internet un filmulet în care Uciderea unui cățel corgi arată modul în care puterea guvernului a crescut necontrolat în China în numele prevenirii Covid.
Scena tulburătoare, surprinsă de o cameră de supraveghere și împărtășită online de proprietarul câinelui, arată ultimele momente de viață ale animalului.