Proiectul, inițiat de deputatul Eugen Nicolicea, propune înființarea Gărzii Naționale a României. O structură care să poată acționa în caz de pericol, inclusiv în situația unei calamități.
Garda Națională ar urma să fie formată în mare parte din voluntari. Mai exact, 65% din personal va fi reprezentat de voluntari, iar restul din militari trecuți în rezervă și în retragere.
Voluntarii vor trebui să aibă cel puțin 18 ani, să fie absolvenți de liceu și să primească aviz medical și psihologic. Aceștia vor fi instruiți mai multe săptămâni astfel încât să poată acționa în caz de pericol. De altfel, voluntarii ar urma să fie chemaţi doar în situaţii de urgenţă sau de război.
În schimb, ei vor fi scutiți de la plata unor impozite, vor avea plătită asigurarea locuințelor de domiciliu și vor beneficia de control medical anual gratuit.
Proiectul mai prevede ca Garda Națională a României să fie compusă din opt Brigăzi de Infanterie sau Mecanizate, o Brigadă de geniu și una de Artilerie Terestră. Forțele aeriene ale Gărzii vor avea opt baze de elicoptere, înzestrate și cu avioane de vânătoare produse la noi în țară.
Proiectul este criticat din start de analiști.
„Nu decide Nicolicea câte brigăzi, câte companii, batalioane. Să spui în lege câte tancuri şi câte avioane este o prostie. Legea trebuie să aibă un cadru generic, după care să se urmeze cursul normal de stabilirea a structurilor, a înzestrării. Asta trebuie să decidă Statul Major, lui trebuie să-i fie subordonată Garda Naţională, nu Parlamentului“, spune analistul militar.
Garda se va afla sub controlul Parlamentului, mai prevede inițiativa legislativă.
„Este o poveste tristă, categoric este o chestie de campanie electorală. Garda Naţională în subordinea Parlamentului? Este o tâmpenie. Ce să facă Parlamentul cu Garda Naţională? Parlamentul este for legislativ, nu este for militar“, atrage atenția analistul.