Numărul cazurilor de COVID-19 din Tokyo a scăzut la 87 pentru ziua de luni, înregistrând cel mai scăzut nivel al său după data de 2 noiembrie 2020 şi marcând o scădere rapidă în raport cu cele peste 5.000 de cazuri zilnice raportate în perioada valului epidemiologic din august 2021, care a paralizat infrastructura medicală din capitala Japoniei.
Japonia a vaccinat deja 61% din populaţie și se pregătește administrarea celei de-a treia doze pentru a evita o nouă creștere de cazuri de infectări.
Acest tipar în scădere a infectărilor din Japonia a fost constatat la nivelul întregii ţări. Specialiștii de sănătate publică declară că este un trend neașteptat, chiar și cu cele șase luni de stare de urgență și o campanie susținută de vaccinare.
Unii dintre aceștia pun această scădere la limita de jos a infectărilor pe seama comportamentului uman. Mai exact, de concediile de la jumătatea anului.
Recentele recorduri de cazuri înregistrate în Coreea de Sud şi în Singapore ar putea fi conectate cu concediile de la jumătatea anului, iar convergenţa care există între vacanţele de sfârşit de an ale asiaticilor şi cele ale occidentalilor ar putea să ducă la un veritabil „coşmar”, a explicat Hiroshi Nishiura, biostatistician și epidemiolog la Universitatea Kyoto, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.
Astfel că infectivitatea, măsurată prin rata de reproducere efectivă a virusului, este corelată cu vacanţele şi concediile, susține acesta.
„În timpul vacanţelor, ne întâlnim cu persoane pe care le vedem rar şi, mai mult decât atât, există o şansă mare să luăm masa alături de ele într-un mediu care ne aduce faţă în faţă”, a mai precizat Nishiura.
Alți specialiști susțin că scăderea accelerată s-ar datora sezonalității, petnru că noul coronavirus şi variantele SARS-CoV-2 s-ar deplasa în cicluri de două luni.
„Pandemia este stimulată în principal de sezonalitate, urmată de vaccinare şi, poate, de anumite caracteristici virale pe care nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat profesorul Kenji Shibuya, care a coordonat şi campaniile municipale de vaccinare din nordul Japoniei.
În același timp, o altă „tabără” a experților susține că diverse categorii de vârstă din rândul populaţiei devin un fel de "carburant" pentru ca virusul să se perpetueze, în funcţie de ratele de vaccinare şi de infecţiile anterioare, în perioade diferite
„Fără eliminarea virusului, vom continua să asistăm la vârfuri de infectări, până când 85% din populaţie va fi imună la tulpina dominantă. Este singura modalitate de a scăpa de aceste cicluri vicioase", a avertizat Jason Tetro, un expert în boli infecţioase din Canada.