Europarlamentarii au dezbătut o rezoluție în plen în care susțineau că cele două țări trebuie acceptate în următoarele luni. Parlamentul de la Strasbourg cere Consiliului Uniunii Europene să voteze fără întârziere în favoarea aderării celor două state.
La ultimul vot Austria și Olanda s-au opus. Textul rezoluției arată că un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere va face o Uniune mult mai puternică.
În plus, documentul arată și că România și Bulgaria au suferit pierderi uriașe în ultimii 11 ani de când erau respectate toate criteriile de aderare.
Recent, ministrul Afacerilor Externe,Luminiţa Odobescu, a declarat că spaţiul Schengen va fi mai puternic atunci când România va fi membru cu drepturi depline. Declarația oficialului de la București a fost făcută la Reprezentanţa Comisiei Europene de la Capitală, la conferinţa de presă care marchează preluarea, pentru a doua jumătate a anului, a preşedinţiei Consiliului UE de către Spania.
Spania a preluat la 1 iulie conducerea Uniunii Europene, iar problema Schengen este o prioritate pe agenda guvernului de la Madrid. Guvernul spaniol a susținut puternic România în ultimul an și jumătate pentru a intra în Schengen, dat fiind că relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.
Premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au declarat că susțin intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă, pe 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului JAI. Respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.