Incident în Marea Neagră. Rușii au doborât o dronă americană MQ Reaper. Într-un comunicat oficial, Forțele Aeriene Americane precizează că două Suhoiuri Su-27 au făcut o interceptare “nesigură și neprofesionistă” a dronei. Acestea nu au tras asupra ei, ci unul dintre avioane i-a lovit elicea cu aripa. Incidentul a avut loc marți dimineață, la ora 8.00.
„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.
La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.
De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, potrivit comunicatului Forțelor Americane Aeriene.
„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe. “De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a declarat generalul Forțelor Aeriene Americane James Hecker.
Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată.
Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA”
Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot, a declarat un inalt oficial american, potrivit CNN.
Marți seară, în jurul orei 19.00, o aeronavă americană de recunoaștere P-8 Poseidon patrulează litoralul românesc al Mării Negre, potrivit siteului Flight Radar.
Președintele Joe Biden a fost informat despre incident de deasupra Mării Negre de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, marți dimineață, potrivit coordonatorului de comunicații al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, fost amiral.
Kirby a afirmat că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre și a spus că au mai existat și alte interceptări în ultimele săptămâni, relatează CNN. Acesta ar fi menționat însă că episodul de marți a fost unic prin acțiunile rusești „nesigure, neprofesioniste și nechibzuite”.
Avioanele rusești și americane au operat deasupra Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, dar aceasta ar fi prima interacțiune de acest tip, putând reprezenta o posibilă escaladare periculoasă într-un moment critic, notează CNN.
SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă de dinainte războiului din Ucraina, folosind dronele spion pentru monitorizarea zonei. Dronele Reaper pot zbura până la peste 15.000 de metri, potrivit Forțelor Americane Aeriene, și au senzori și capacitatea de a colecta informații, de a face recunoașteri pentru perioade lungi de timp, fiind un instrument ideal pentru supravegherea mișcărilor de pe front și din Marea Neagră.
Pentagonul a anunțat marți seară că drona lovită nu a fost recuperată de ruși. Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a precizat că drona doborâtă nu a fost recuperată de Rusia și că ciocnirea cu drona „a avariat probabil” unul dintre avioanele rusești. Avioanele americane au zburat alături de drona americană timp de 30 până la 40 de minute înainte de ciocnirea acesteia, impunând coborârea în apele internaționale. Ryder nu a spus dacă drona MQ-9 avea echipament militar, însă a menționat că Departamentul de Apărare lucrează pentru a decripta imaginile interceptate, potrivit CNN. În același timp, jurnalista pe apărare și securitate Deborah Haynes de la Sky News susține că SUA nu au în prezent capacitatea de a recupera drona MQ-9 Reaper, mai ales că la bordul acesteia sunt „elemente sensibile. Americanii vor fi făcut tot posibilul pentru a se asigura că orice este secret nu este accesibil, adică să fie șters, distrus”.
De asemenea, Ryder a anunțat că, în acel moment, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, nu a vorbit cu omologul său rus despre doborârea dronei deasupra apelor internaționale: „Oficialii Departamentului Apărării nu au vorbit în mod special cu autoritățile ruse anume despre acest incident”.