Mai multe surse vorbesc, sub protecția anonomatului, că un automotor Siemens Desiro operat de CFR Călători, care circula între Craiova și Pitești, ar fi rămas fără frâne și ar fi luat-o înapoi cu spatele pe o distanță de aproximativ un kilometru, până s-a oprit datorită inerției, scrie CLUB FEROVIAR.
Incidentul s-a petrecut pe 29 februarie între stațiile Recea și stație, Bâlteni Olt.
Oficial, nimeni nu vrea să recunoască acest lucru, căci ar fi trebuit avizată AGIFER. Cert este însă că defectarea automotorului a avut loc, iar circulația pe secția respectivă a fost oprită timp de peste patru ore.
Potrivit CLUB FEROVIAR, în sistemul intern de urmărire a trenurilor apare o întârziere de 294 de minute, fără a se menționa cauza, ceea ce pare bizar, în condițiile în care alte întârzieri, minore, au cauzele menționate.
Incidentul avizat ca defectare
Pe lângă faptul că nu se face nicio referire la o defecțiune a sistemului de frânare, nu este menționat nici faptul că trenul ar fi luat-o la vale, cu călători la bord.
Contactat de sursa citată, directorul Agenției de investigare feroviară română, Laurențiu Dumitru, a precizat că, fiind vorba de o defectare a unui automotor, nu trebuia avizată AGIFER. Pe de altă parte, acesta nu crede "că cei de la CFR SA, care au legal avizarea de făcut, ar fi ascuns să avizeze corect acest lucru (faptul că trenul s-a deplasat cu călători, scăpat de sub control - N.R.)”.
CFR SA nu poate monitoriza trenurile aflate între două stații
La solicitarea Club Feroviar, oficialii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA au explicat că "personalul CFR SA a primit doar informația <tren AM defect>, comunicată de către mecanicul trenului”.
În aceste condiții, operatorul feroviar de stat nu a anunțat public blocajul dintre stațiile Recea și Bălteni Olt. Până la ora publicării articolului, oficialii SNTFC CFR Călători nu au răspuns solicitării de a oferi o explicație.