Update!
'Până la căderea întunericului vor mai fi executate încă șase transporturi de apă în zona afectată de incendiu. Intervențiile au fost eficiente pentru că arderea nu s-a extins și se situează în limite controlabile', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, Anemona Doda.
Elicopterul a dat cu apă pe toată suprafața de teren afectată de incendiu, în calcul fiind luate circa 6 hectare de teren, inclusiv porțiunile care nu mai ard.
"În acțiunea de stingere sunt implicați 40 de pompieri, 4 jandarmi și 15 lucrători silvici care au făcut eforturi deosebite pentru limitarea propagării arderii, în cursul zilei de miercuri și al nopții trecute. Echipele de intervenție acționează în condiții dificile: teren accidentat și în pantă, vânt puternic care își schimbă constant direcția și lipsa surselor de apă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, maior Anemona Doda.
În acest context, ISU Hunedoara a cerut sprijinul unui elicopter adaptat pentru operațiuni de stingere a incendiilor, deoarece în zona afectată de ardere există o suprafață mare de fond forestier de rășinoase, care este pusă în pericol. În plus, pe fondul condițiilor meteorologice de secetă și lipsa precipitațiilor, există riscul extinderii incendiului până la arealul Parcului Național Retezat.
Unitatea Specială de Aviație Cluj a trimis în sprijinul pompierilor hunedoreni un elicopter echipat cu un dispozitiv care poate încărca un volum de 3.000 litri de apă. Cu ajutorul aparatului de zbor, în zona de manifestare a incendiului au fost dispersate mai multe transporturi de apă.
Alimentarea cu apă a elicopterului se realizează dintr-un lac de acumulare situat la aproximativ 19 km distanță față de locul incendiului.