”Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, la un post TV.
Ministrul a evocat reticența populaţiei față de administrarea serului din cauza riscului apariției cazurilor de tromboză, care, deși sunt rare, pot fi fatale.
De profesie medic, acesta a ținut însă să precizeze că vaccinul ”este sigur și oferă o protecție ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au transmis că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.
Muckstein a reclamat și întârzierile în ceea ce privește livrările, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze.
Danemarca a fost prima țară din Europa care a decis, în aprilie, să excludă vacciul AstraZeneca din campania de imunizare, fiind urmată apoi de Norvegia. În majoritatea țărilor europene, administrarea serului continuă, dar este condiționată de anumite grupe de vârstă.
În Austria, țară cu o populație de aproximativ 8,9 milioane de locuitori, o treime a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Autoritățile au comandat deja milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 şi 2023, mizând în principal pe serurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, potrivit Agerpres.