Una dintre tradițiile respectate de romani in ziua de Înălțarea Domnului este legarea frunzelor de nuc peste brau. Se spune ca aceste frunze sunt, de fapt, limbile de foc, o alta forma pe care o poate lua Sfantul Duh, care l-au inconjurat pe Iisus.
De asemenea, de Înălțarea Domnului se impart pomeni pentru morti, indeosebi branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. O alta credinta populara spune ca, pentru a avea o recolta bogata, trebuie sa iti faci semanatorile pana de Inaltare.
Totodată, în numite zone ale țării, bărbații tineri și fetele de măritat se duc în pădure pentru a culege frunze de alun.
Alte superstiții de Înălțarea Domnului sunt:
- de Ispas NU se dau foc si sare din casa, pentru ca oamenii vor avea inima rea in casa ca focul; sarea NU se da, pentru ca vacile nu vor avea smantana.
- se bat vitele cu leustean, pentru a se ingrasa
- se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, dupa care se rosteste urmatoarea formula: “Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!“
- cine seamana dupa Ispas, nu va avea niciun fel de rod
- de Înălțarea Domnului, femeile impart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor
- se mai imparte laptele dulce fiert cu pasat, impreuna cu un buchet de maturi adunate de pe camp
- avand in vedere ca Înălțarea Domnului este considerata o sarbatoare la fel de mare ca aceea a Invierii, credinciosii inrosesc oua si petrec ca la Pasti, conform huff.ro.