Într-un magazin de carne din piaţa Obor, vânzătoarea aranjează salamul, kaiserul şi cârnaţii, fără să poarte mănuşi în ambele mâini. În piaţa Băneasa, o altă vânzăzoare ne invită să gustăm telemea veche de oi, direct din vitrină, fără să poarte mănuşi.
"Ce aş putea recomanda oamenilor, sa fie extrem de vigilenti la ce cumpara, sa se uite la termene, la calitatile organoleptice, la ceea ce ridică, a ceea ce ridica de pe rafturile magazinelor, la ceea ce li se aduce în farmacie, sa fie atenti la modul in care sunt serviţi la masa, la cum arată vesela", a spus Dana Gheorghe, şef secţie hepatologie Institutul Fundeni.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului confirmă şi ei că dau cele mai multe amenzi pentru nereguli înregistrate în cazul produselor vândute vrac. "S-au găsit produse expirate sau ieşite din termen, lipsa informaţiei pe etichetare, ce conţine produsul, caracteristicile produsului. Au pus mâna pe bani şi după aceea îmi pune mâna pe produs, un produs feliat, să refuze cumpărarea acestui produs", a spus Marius Dunca, preşedinte ANPC.
Ca să fie mai ieftine, multe alimente vândute vrac sunt trimise de fabrică în ambalaje gigantice - spre exemplu un baton de parizer de 13 kilograme.
Feliat, termenul scade la 3-4 zile. Şi sunt puţine magazinele care reuşesc să vândă o cantitate atât de mare într-un interval atât de scurt. O soluţie ar fi porţionarea şi ambalarea în vid a alimentelor, din fabrică sau în magazine.