Întâlnirea dintre Igor Dodon şi Vladimir Putin a avut loc la câteva zile după ce liderii statelor NATO au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova și "să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare privind Transnistria". Preşedintele moldovean a cerut însă ca misiunea să continue.
"Aş vrea să reafirm părerea mea, care coincide cu a majorităţii cetăţenilor moldoveni. Noi credem că misiunea de asigurare a păcii este un succes, la fel şi rolul pacificatorilor ruşi. Iar cetăţenii moldoveni înţeleg încercările de a o submina sau de a o pune cumva la îndoială", i-a spus Dodon lui Putin.
La Moscova, Dodon a cerut transmiterea gratuită a tehnicii de producţie rusească, pentru nevoile oraşelor şi localităţilor mari din Moldova şi a vorbit despre prietenia şi frăţia dintre cele două popoare.
"Vrem să fim prieteni cu toată lumea, dar nu vrem să fim folosiţi din punct de vedere geopolitic împotriva cuiva. Nu vrem să ne împrietenim cu Occidentul pe seama Rusiei. Aceasta este poziţia mea", a mai spus Dodon.
Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Gușă a remarcat că Vladimir Putin a invitat la Kremlin și la finala Campionatului Mondial de la Moscova liderii unor țări care se află în zone de conflict înghețat pentru a merge cu "poza de grup" la întâlnirea cu Trump.
România a avut și ghinionul ca întâlnirea dintre Iohannis și Trump să fie anulată, din pricina crizei generate de președintele SUA la summit-ul NATO. "Avem surpriza să-l avem pe Dodon în vederea întâlnirii de luni, dar ghinionul e că Iohannis nu i-a transmis și punctul de vedere al României, asta e foarte important. E un ghinion, dar asta e viața. Dodon e luat în calcul, Iohannis nu", explicat Gușă.
Gușă: Putin, mutare de "șah geopolitic" la finala Cupei Mondiale - înainte de întâlnirea cu Trump
La finalul întâlnirii, Dodon a anunţat că a aceptat invitaţia lui Putin de a face și o vizită oficială la Moscova în toamnă.