”Noi cu toţii am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri şi putem spune că diaspora reprezintă în mod real un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune şi propriile preferinţe politice şi în mare parte aceste preferinţe ale diasporei se află în disonanţă cu preferinţele populaţiei majoritare care locuieşte şi munceşte acasă, în Moldova. Aşa arată votul de ieri, dar asta este realitatea democraţiei", a spus Dodon, după ce a fost învins de proeuropeana Maia Sandu.
În acest context, liderul de la Chișinău a promis o mobilizare mai mare a electoratului de centru-stânga pentru al doilea tur al alegerilor, pentru a evita destabilizarea țării în urma preluării puterii de către ”marionete externe”.
"Vreau să remarc că alegerile de ieri au demonstrat o tendinţă clară în politicul din Republica Moldova. Alegătorii de centru-stânga reprezintă 55-60 de procente din totalul de alegători, în pofida faptului că am avut aşa prezenţă din diasporă care a votat mai mult pe dreapta, dar, repet, eşichierul de stânga este majoritar şi reprezintă 55-60 de procente şi eu sunt ferm convins că această situaţie va caracteriza şi rezultatele turului doi. Eu sunt ferm convins în mobilizare masivă şi în obţinerea victoriei pe data de 15 noiembrie. (...) Noi nu putem permite destabilizarea, noi nu putem permite celor care vor să vină în funcţia de preşedinte pentru a fi marionete externe... Noi lucrul acesta nu o să îl permitem", a adăugat Dodon, citat de Agerpres.
Potrivit ultimelor date, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 36,16% din voturi, socialistul Igor Dodon obținând 32,61% din sufragii. În diaspora, candidata proeuropeană s-a impus detaşat, cu 70,12% din voturi, în timp ce actualul lider de la Chișinău s-a clasat pe locul al treilea, cu 3,65% din voturi, după candidatul Renato Usatîi. Mai multe detalii despre rezultatul alegerilor sunt disponibile AICI.