Icoana Făcătoare de Minuni, cunoscută mai mult sub numele de "Icoana Nefăcută de mână omenească - Prodromița", a început să fie pictată la Mănăstirea Bucium din Iași. Acum însă obiectul de cult este principalul punct de atracție de la Muntele Athos. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă: uneori se întunecă, alteori se luminează.
După ce icoana a fost dusă în străinătate, la Iași a rămas una pictată identic pe care credincioșii încă o consideră făcătoare de minuni.
"Sunt femei din străinătate care au evlavie la Icoana Maicii Domnului Prodomița și care vin aici și se închină. Mulți tineri vin aici pentru a se ruga să aibă o căsătorie reușită, frumoasă", a afirmat Nicodim Petre, preot la Mânăstirea „Tuturor Sfinților” Bucium, Iași.
Oamenii vin la Sfânta Icoana atunci când au multe necazuri. Mulți dintre ei se întorc la lăcașul sfânt și povestec cum s-au vindecat miraculos.
"Sunt oameni care vin și povestesc despre întâlnirea lor cu Maica Domnului. Sunt oameni care povestesc necazurile lor. Multe femei din Iași care au avut multe necazuri și aici s-au vindecat. Profesori universitari, spre exemplu un profesor din Iași a venit aici la Bucium și a cunoscut-o pe soția lui", mai spune preotul.
În capătul celălat al Iașului, la Mănăstirea Hadâmbu mai este o icoană considerată tot făcătoare de minuni. Prima minune vizibilă s-a întâmplat în zilele noastre, în anul 1992, de Bobotează, când, din ochiul stâng al Maicii Domnului a început să izvorască Sfântul Mir. Trei ani mai târziu, și din coroana împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos au curs trei picături de mir.
"Vreau să vă spun că în comuna Mironeasa, aici în vale, a fost cineva care a fost bolnav. Un verișor de-al lui i-a făcut ceva prin tratamente ca să-l termine, să-i rămână casa lor. S-a dus la Spitalul de Urgențe din Iași. Acolo medicii au spus că este legumă, nu mai avem ce să îi facem. Puteți să îl luați înapoi. Tatăl bărbatului cu pricina l-a adus de două ori în căruță într-o pătură învelit și l-a pus în fața icoanei. Bineînțeles, cîte un preot citind rugăciunile de dezlegare și sănătate. A treia oară a plecat pe piciorușele lui acasă", povestește Iorest Goraș, preot la Mănăstirea Hadâmbu, Iași
Credincioșii spun că de fiecare dată când trec pragul mânăstirii uită de necazurile vieții.
"Te mai liniștești, pentru curățarea sufletului, pentru orice", afirmă un credincios.
O altă femeie a ales chiar să își boteze fetița după numele Sfintei Cuviase Parascheva. Ea spune că vine la Bicericile din Iași de cel puțin 3 ori pe an.
"Au fost multe probleme pe perioada sarcinii și Cuvioasa m-a ajutat să o duc la capăt prin multă rugăciune, multă, multă rugăciune", povestește femeia din Constanța.
În România sunt în jur de 200 de icoane și locuri considerate făcătoare de minuni.