"Au fost acuzații foarte grave, din punctul meu de vedere, aduse de către premier, dar și de către Călin Popescu Tăriceanu referitoare la o posibilă lovitură de stat. Mi s-au părut foarte grave, la acea dată. Ele nu au trecut prin procedura de verificare la Inspecția Judiciară. Între timp, s-au mai întâmplat câteva lucruri pe această temă. Săptămâna trecută, președintele Senatului a avut o intervenție pe această temă. Iată că lovitura de stat nu a avut cum să aibă loc pentru că Guvernul nu a căzut pentru că o persoană a fost trimisă în judecată", a declarat Horațius Dumbravă.
În acest context, Dumbravă a reamintit faptul că există "parlamentari cărora nu li s-a ridicat imunitatea, oameni față de care cursul justiției e întrerupt".
"Justiția își va duce, până la capăt, treaba pe care o are. Ce cred eu că e esențial de remarcat, aici, e că președintele Senatului și Parlamentul să nu uite că au, totuși, parlamentari cărora nu li s-a ridicat imunitatea, oameni față de care cursul justiției e întrerupt și că e o recomandare în MCV, cum l-a aprobat Consiliul European, cum că trebuie ca parlamentarii să își modifice statutul și să adopte un cod etic care să prevadă sancțiuni pentru cei care atacă justiția. Fac un apel, pentru îndeplinirea recomandării care apare în MCV, adică parlamentarii să își modifice codul etic, statutul așa cum, de altfel, au fost discuțiile cu Consiliul European", a adăugat Dumbravă.
În acest sens, membrul CSM a subliniat că sunt necesare sancțiuni, măcar de ordin 'moral' care să fie cuprinse într-un cod etic.
"Am sesizat o comisie de specialitate la nivelul CSM, această chestiune, pentru că trebuie să prevedem, dacă nu sancțiuni, măcar alt tip de sancțiuni, morale, care să fie cuprine în codurile etice pentru fiecare profesie în parte sau autoritate în parte, cum e Parlamentul. Să existe o sancțiune la nivelul Parlamentului pentru cei care atacă justiția. O sancțiune contravențională ar fi utilă. Nu s-a dorit acest lucru. Trebuie să facem un pas spre a exista o sancțiune. Vom vedea cum se vor derula discuțiile la nivelul CSM", a mai spus Dumbravă.
Reamintim că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, pe 8 iunie, că problemele pe care le are Victor Ponta cu justiția pot duce pe foarte mulți oameni "la concluzia că este o încercare de lovitură de stat", potrivit HotNews.ro.
"Lucrurile acestea până în final, privite cu detașare din exterior, pot duce pe foarte mulți la concluzia că este o încercare de lovitură de stat. Pentru că lovitura de stat ce înseamnă? Înlăturarea unui regim democratic ales prin instituțiile de forță ale statului", afirma Tăriceanu.