”Este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Franceze încă din 1997. Răspunsul la invitație este răspunsul la relația istorică, economică și științifică între cele două țări. S-a definit un parteneriat strategic, iar aceatsă vizită de stat nu trebuie doar să respecte și să implementeze acest parteneriat, ci și să-l aprofundeze”, a declarat președintele francez.
Prin cooperarea științifică pentru laserul de la Măgurele se leagă și legături industriale între Franța și România, a precizat Hollande. ”Un alt exemplu a ceea ce înseamnă parteneriatul strategic între cele două state este inaugurarea uzinei Airbus la Brașov. De asemenea, dorim ca țările noastre să aibă o analiză și politici comune. Obiectivul nostru este să avem o industrie europeană a Apărării”, a completat acesta.
”Franța a înțeles că România dorește să se integreze în UE, să se dezvolte, și a însoțit-o pe acest drum. Sunt 450 de întreprinderi franceze în România care au creat locuri de muncă pentru români. Vrem ca Franța să aducă soluții în ansamblul economiei românești, în noile tehnologii, pentru start-up-uri, în domeniul mediului, sau al transporturilor. Trebuie să facem astfel încât să colaborăm și pentru aeroporturi și pentru tot ceea ce ține de dezvoltarea urbană”, a mai explicat Francois Hollande.
Președintele francez a subliniat că vizita sa în România vrea să pună în lumină atât cooperarea universitară de nivel înalt, cât și pe cea culturală, dezvăluind că, împreună cu Klaus Iohannis, a hotărât organizarea unui sezon cultural încrucișat, din decembrie 2018, până în iulie 2019, perioadă în care România își va asuma președinția UE. ”Avem acorduri între universități din Franța și din România. Franța este prima destinație a studenților români prin programul 'Erasmus'. 20% din elevii români învață limba franceză ca prima limbă străină, iar 80% ca a doua limbă străină. Trebuie să punem asta în slujba culturii. Cultura franceză a fost îmbogățită de români exilați în Franța. Citez aici cinematografia, care consacrează talentul artiștilor români”, a mai spus Hollande.
La summit-ul EU 27 care va avea loc în 16 septembrie la Bratislava, România și Franța vor avea aceleași priorități, susține Hollande. ”Întâi, să-i protejăm pe europeni, să controlăm frontierele externe. Fiecare țară trebuie să facă un efort, atât țările membre ale Schengen, dar și celelalte. România s-a dotat cu o structură importantă pentru securitatea noastră privind circulația persoanelor pe aeroporturi. Discuțiile trebuie purtate și la Bruxelles, pentru a vedea cum pot aeroporturile românești să aducă o contribuție în spațiul Schengen, prin eficacitatea lor”, a afirmat acesta.
Președintele Franței a precizat că a abordat, în discuția cu Klaus Iohannis, și chestiunea romilor care, spune el, a avut consecințe politice în Hexagon acum câțiva ani. ”S-au găsit răspunsuri și de o parte, și de cealaltă pentru a controla deplasarea populațiilor. Este o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate. (...) Am dorit ca Europa să aibă reguli, inclusiv pentru libera circulație. Am abordat și chestiunea lucrătorilor detașați. Nu putem accepta fraudele, abuzurile, care se pun în calea liberei circulații”, a explicat el.
Alte subiecte abordate la întâlnirea dintre cei doi șefi de stat au fost Ucraina și acordul de la Minsk și problemele din Orientul Mijlociu, a mai afirmat Francois Hollande.