Potrivit acestora, ANRE a stabilit un pret al energiei hidro de 115 lei pe MWh pentru acest an, mai mic decat anul trecut, cand Hidroelectrica a livrat energie pentru populatie la pretul de 125 de lei pe MWh, scrie Business24.ro.
De asemenea, si cantitatea de energie preluata de la Hidroelectrica pentru cosul reglementat este mai mare in acest an, respectiv 5,3 TWh, fata de 3,9 TWh anul trecut.
'In acest an, populatia va primi doar energie de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, adica de la cei mai ieftini producatori. De la Hidroelectrica, ANRE a stabilit o cantitate de 5,3 TWh, la pretul de 115 lei pe MWh (fata de 125 de lei anul trecut - n.r.), iar de la Nuclearelectrica o cantitate de 3,7 TWh, la pretul de 145 de lei pe MWh', au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, Hidroelectrica sustine ca acest pret fixat de ANRE este sub costurile de productie, insa metodologiile prin care ANRE stabileste tarifele reglementate precizeaza ca doar costurile justificate sunt recunoscute in tarife.
Anul trecut, oficialii ANRE au afirmat ca au acordat un pret mai mare producatorului hidro, pentru ca acesta sa-si poata recupera anumite pierderi acumulate in anii precedenti, ca urmare a secetei si a majorarii costurilor cu uzinarea apei.
'ANRE include doar anumite costuri in calculul privind tariful reglementat, nu costurile totale de productie. Astfel ca, desi Hidroelectrica a actionat in instanta reglementatorul aproape in fiecare an, nu a castigat pana acum niciun proces de acest tip', au adaugat sursele.
Potrivit acestora, ANRE a primit astazi (vineri - n.r.) instiintarea ca a fost actionata in instanta si are la dispozitie 25 de zile pentru a-si formula intampinarea.