La începutul discursului, directorul SRI a ținut să precizeze că se află la lansarea bilanțului nu ca un inivitat sau observator, ci în calitate de membru al echipei care lupă împotriva corupției.
“Vă mărturisesc că nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afară. SRI este un membru al echipei care luptă împotriva corupției și vreau să vă felicit de la bun început pentru rezultatele obținute în anul 2015. Așadar, ne aflăm, și în acest an, în fața unui bilanț impresionant al DNA. Acest lucru cred că se datorează mai multor factori, dintre care unul esențial: opțiunea fermă a cetățenilor pentru independența actului de justiție, egalitatea în fața legii și combaterea corupției. Suportul masiv al opiniei publice se află pe un trend ascendent de la an la an și confirmă importanța acestei instituții în societatea româneacă”, a spus Hellvig.
Acesta a explicat că lupta anti-corupție reprezintă o prioritate de ordin strategic pentru SRI și că, de aceea, sunt alocate resurse de cel mai înalt nivel în cooperare cu DNA.
“Misiunea noastră este să contribuim la prevenirea și la contracararea amenințărilor la adresa securității naționale generate de faptele de corupție. Corupția riscă, încă, să afecteze performanța instituțiilor publice, competivitatea economică și, nu în ultimul rând, coeziunea socială. De aceea, scopul Serviciului este să reducă amploarea și impactul acestui fenomen în viața cetățenilor. SRI alocă resurse umane, resurse procedurale și tehnologice de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce în sute de echipe operative comune care reprezintă un parteneriat interinstituțional de succes”, a susținut Eduard Hellvig.
Potrivit acestuia, “România anului 2016 nu mai este o Românie resemnată. Direcția Națională Anticorupție este una din instituțiile statului care contribuie la speranța că România poate oferi propriilor cetățeni șansa normalității și performanței la ei acasă”.
Directorul SRI a explicat că susinerea cetățenilor față de lupta anit-corupție pe care o duc instituțiile abilitate este esențială.
“E limpete că, în statul român, corupție nu mai este acceptată ca mod de viață. Avem de partea noastră voința cetățenilor de a moderniza societatea românească, în toate aspectele vieții. În această direcție, consider că este esențial parteneriatul instituțiilor statului cu cetățenii. Nu văd posibile excelența, legalitatea și transparența în actul de servicii publice fără o raportare directă la cetățean și la așteptările sale. Consider că în lupta anti-corupție se impune, pe lâgă perfecționarea instrumentelor punitive, o intensificare a mijloacelor de acțiune preventivă”, a mai spus directorul.
Eduard Hellvig a subliniat faptul că acțiunile pe care le desfășoară SRI și DNA nu sunt identice, ci complementare, SRI având și misiuni strategice de prevenire a actelor de corupție.
“Contrar percepției generale, misiunile noastre sunt complementare, nu identice. SRI are, pe lângă rolul de contracarare a corupției, responsabilitatea majoră de prevenire a acestul flagel. Implementarea metodelor de prevenire anti-corupție este deosebit de importantă în vederea asigurării integrității celor care exercită funcții publice. Știu foarte bine, din viața Serviciului pe care îl conduc, că succesul activităților de prevenire nu are impact media, dar pentru noi este o misiune strategică pe care o îndeplinim”, a conchis Hellvig.