Vânzările de hârtie igienică au crescut între 12 și 17 octombrie cu aproape 90%, în comparație cu media lunilor de dinaintea crizei din primăvară, adică din august 2019-ianuarie 2020, potrivit Biroului federal de Statistică, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Astfel că cererea de hârtie igienică, dezinfectanți și săpun nu este încă la fel de mare ca în martie, în timpul primului val COVID-19. Totuși, Biroul de statistică a avertizat că evaluarea nu este totuși reprezentativă pentru cumpăratorul german.
În primăvară chiar și cancelarul Angela Merkel a fost surprinsă la cumpărături pentru a se aproviziona și cu hârtie igienică.
La fârșitul lunii septembrie, cancelarul german avertiza că numărul de infecții cu coronavirusul ar putea ajunge la 19.200 de cazuri zilnice până la Crăciun dacă tendința actuală se păstrează, dar a precizat că economia trebuie să rămână deschisă, chiar și în aceste condiții.
Măcar pentru moment, restaurantele şi comerţul cu amănuntul rămân deschise în ţară, la fel şi şcolile şi grădiniţele, relatează Deutsche Welle. În funcţie de numărul infectărilor, se poate decide sau nu limitarea posibilităţii oamenilor de a intra în contact unii cu alţii. Frapantă este frecvenţa cu care se vorbeşte în spaţiul public despre propria răspundere.
Dezbaterea privind un posibil lockdown îi nelinişteşte pe germani încă de pe acum. Comerţul cu amănuntul a comunicat deja că sunt pe terminate stocurile de hârtie igienică. În primăvară, rafturile goale de hârtie igienică au devenit un simbol al pandemiei. Chiar dacă lanţurile de supermagazine au comunicat că nu are rost ca oamenii să-şi facă provizii fiindcă marfa respectivă este livrată în continuare cu aceeaşi regularitate şi în aceleaşi cantităţi, dar efectul a fost nul - și atunci, şi acum, notează aceeași publicație.
Totuși, neliniștea germanilor nu este împărtășită întru totul și de microbiologul care conduce Institutul Koch.
Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch, autoritatea supremă germană în materie de boli contagioase, nu este atât de îngrijorat însă de numărul mare de noi infectări. Cu toate că este un număr record de la începutul epidemiei, Wieler a declarat: „În prezent mai avem o şansă să încetinim răspândirea virsului. Nu suntem neputincioşi.”
Acesta crede că respectarea regulilor chiar poate micșora simțitor riscul infectării, chiar și atunci când există cazuri în cercurile de apropiați ale unei persoane, așa că a apelat din nou la buna credință a germanilor, îndemnându-i să continue cu aceleași măsuri de protecție: cele mai importante mijloace de combatere a pandemiei sunt purtatul măştii, respectarea normelor de igienă şi distanţarea fizică.
Totuși, acesta nu exclude carantinarea zonală, însă este preocupat că anchetele epidemiologice nu mai pot fi riguroase pentru că nu se mai pot reconstitui lanțurile de infectare: „Virusul s-ar putea răspândi între timp, în anumite regiuni, necontrolat, fiindcă nu mai este posibilă reconstituirea completă a lanţurilor de infectare. Deja de câteva săptămâni , unii virusologi presupun că virusul nu se mai răspândeşte doar în câteva regiuni distincte, ci la nivelul întregii ţări”.
Și premierul Bavariei, Markus Söder, a avertizat asupra aceluiași aspect: „Nu avem voie să renunţăm la reconstituirea şi urmărirea lanţurilor de infectare. Eu nu cred că avem de-a face în Germania cu un coronavirus varianta light”, potrivit Deutsche Welle.
Germania înregistrează un trend ascendent COVID-19 fără precedent în ultima săptămână. Numărul cazurilor confirmate a depășit deja 11.000 de joi, 22 octombrie, când a raportat 11.287 de noi cazuri în doar 24 de ore, în condițiile în care în urmă cu cinci zile numărul cazurilor zilnice a fost de 7.830, pe 17 octombrie. În total, de la începutul epidemiei în Germania, s-au infectat 412.503 de persoane, dintre care 10.066 au murit.