„Încercăm să găsim variante astfel încât să fie în concordanţă cu directivele europene. În momentul în care vom avea o formulă de calcul care să fie sustenabilă, să nu poată fi atacată, o să informez public cetăţenii. Să dea inclusiv prin act normativ prin care să purtăm o discuţie prin care să informăm cetăţenii”, a declarat ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, la Antena3.
În ceea ce priveşte stabilirea unui termen în privinţa taxei auto, Gavrilescu a spus că trebuie să dea dovadă de „responsabilitate” Am reuşit să adoptăm într-un timp scurt o ordonanţă pentru restituirea acestei taxe. Lucrul acesta s-a făcut este pentru că un volum foarte mare de documente a fost adus la ANAF, iar procesarea documentelor necesită timp”, a mai spus ministrul.
Totodată, Graţiela Gavrilescu a mai spus că grupurile de lucru se vor întâlni săptămânal pentru a fi găsită cea mai bună soluţie.
„Eu le-am spus un lucru celor cu care lucrăm ca să găsim variante, este că în fiecare săptămână încearcă să se întâlnească astfel în timp scurt să găsim o variantă. Eu nu vă pot promite că avem o variantă într-o lună, două. Atunci când aplici o formulă de calcul e mai greu. În primul rând nu vorbim de taxă, ceea ce încercăm să găsim noi nu este o taxă. Tocmai de aceea am spus că nu fabricăm nici un fel de impozit, contribuţie sau ce o să fie el, atâta timp cât nu lăsăm o perioadă de timp pentru a informa populaţia. Cred că trebuie să facem o foarte bună informare care ţine loc de prevenţie, pentru că prevenţie nu trebuie să fie doar în sănătate, trebuie să fie în toate domeniile”, a mai spus Gavrilescu.
Deşi România este una dintre cele mai poluate ţări, iar mai multe studii arată că Bucureştiul este cel mai aglomerat oraş din Europa, Ministerul Mediului nu a reuşit nici în 2018 să elaboreze, şi totodată să-şi asume, o nouă Taxă Auto.
Încă din 2017, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, promitea că la începutul anului 2018 se va implementa un nou timbru. Între timp, Comisia Europeană a deschis, în primăvară, o procedură de infringement împotriva României, deoarece autorităţile nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.