UPDATE 20:40 - Curtea Constituţională a emis, sâmbătă, o nouă hotărâre, a traia, în care declară neconstituțională desemnarea Maiei Sandu în funcția de premier, precum și decretul lui Igor Dodon privind numirea noului Guvernul al Republicii Moldova.
UPDATE 20:30 Şedința Parlamentului s-a încheiat. Deputații se vor întruni duminică
Zinaida Greceanîi a anunțat că ședința Parlamentului de astăzi a luat sfârșit și că deputații se vor întruni mâine, de la ora 9:00, într-o nouă ședință. Anunțul a fost întâmpinat cu aplauze îndelungate, anunţă Agora TV.
UPDATE 20:00: Şeful CNA (DNA-ul Republicii Moldov) a fost demis, anunţă Agora TV.
UPDATE Ora 18.55: Deputații au aplaudat în picioare discursul lui Igor Dodon.
Ora 18.52: Igor Dodon: „Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toții. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem așa bravi deputați. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limbă comună. De dvs depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcțional va fi acest Guvern. Haideți să fim mai înțelepți! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copii noștri, pentru nepoți!”, potrivit zdg.md.
Noul premier şi-a anunţat priorităţile
O altă prioritate este scoaterea țării din izolare internațională și relansarea dezvoltării economice, readucerea finanțării externe și ajutorului macro-financiar din partea Uniunii Europene.
O a treia prioritate constă în asigurarea unor condiții pentru bunăstarea reală a cetățenilor și promit că vor îmbunătăți serviciile de educație, sănătate.
„Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat și crearea unor instituții democratice și funcționale. Acest Guvern va fi pus la grele încercări și va Guvern în regim de viză. Există divergențe între forțele politice din țară,. Nu putem fi siguri de durata mandatului acestui Guvern. Acest Guvern poate fi demis oricând. Avem încrederea că deputații actualului Parlament nu vor merge împotriva propriilor cetățeni”, a declarat Maia Sandu în Parlament.
Structura noului Guvern:
Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliță – ministru a Finanțelor
Georgeta Mincu – ministru a Agriculturii și Dezvoltării Regionale
Nicu Popescu –ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene
Pavel Voicu – ministru al Apărării
Vadim Brânzan – ministru al Economiei și Infrastructurii
Stanislav Pavlovschi – ministru al Justiției
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstru a Educației, Culturii și Cercetării
Ala Nemerenco – ministru a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
sursă video: Agora TV
Cine sunt miniştrii cabinetului Sandu (sursă unimedia.info.ro)
Maia Sandu deține în prezent funcția de deputată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, la care este și președintă, precum și copreședintă a blocului politic ACUM. A apărut prima dată în spațiul public în iulie 2012. Atunci a fost numită ministră a Educației în Guvernul Vlad Filat 2, la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În funcția de ministră a Educației a fost până în 30 iulie 2015. Pentru fotoliul de ministru la Chișinău, Maia Sandu a renunțat la postul de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, Statele Unite ale Americii. În 2016, Maia Sandu a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, însă a fost învinsă în turul II de Igor Dodon, care a obținut un scor de 52,11%. Maia Sandu are diplomă de economist (Academia de Studii Economice, 1994) și este magistru în relații internaționale (Academia de Administrare Publică, 1998) și în administrație publică (Harvard Kennedy School of Government, SUA, 2010). Pentru funcția de vicepremier și ministru al Afacerilor Interne este propus Andrei Năstase.
Andrei Năstase este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Platformei Demnitate și adevăr, precum și al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, și copreședinte al blocului politic ACUM. Năstase este avocat de profesie. Acesta intrat în politică în 2015 când s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre liderii protestelor stradale antiguvernamentale de la Chişinău, provocate de furtul unui miliard de euro din sistemul bancar. La scurt timp, a fondat Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. În toamna anului 2016, Năstase avea intenţia să candideze la funcţia de preşedinte, dar s-a retras în favoarea Maiei Sandu. În 2018, Andrei Năstase a candidat la funcția de primar la capitalei, din partrea PPDA și fiind susținut de PAS. După ce a câștigat scrutinul, învingându-l pe socialistul Ion Ceban, alegerile au fost declarate nevalabile de către Judecătoria Chișinău. Printre argumentele invocate au fost live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnând cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a luat act de deciziile judecătorești și a decis anularea alegerilor locale din capitală din turul I și turul II. â
Viceprim-ministru pentru reintegrare Vasile Șova. Este consilierul președintelui Igor Dodon pentru reintegrare. Șova a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de independență. În perioada 1995 - 1998 a deținut funcția de viceministru al Afacerilor Externe. Din 1998 până în 2002 a fost ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză. Ulterior, în decembrie 2002, a fost numit în funcția de ministru al reintegrării al Republicii Moldova. În 2009 și 2010 a fost ales în funcția de deputat în Parlament, din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.
Restul CV-urilor pot fi trimise aici.