Proiectul prin care primăriile pot cheltui bani din fondul de rezervă pentru a achita salariile intră pe ordinea de zi a guvernului.
Un sfert din județe au cerut Guvernului bani în plus pentru plata salariilor la primării, după ce primarii au ridicat lefurile.
Vicepremierul Paul Stănescu a confirmat, lunea trecută, după Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care să le permită autorităților locale să folosească banii din excedentul bugetar pentru a acoperi cheltuieile salariale.
Paul Stănescu, care este și ministru al Dezvoltării regionale nu a vrut să recunoască că banii pentru investiții ar urma să fie folosiți pentru plata salariilor.
"Excedentul înseamnă o chestiune foarte sensibilă. Sunt proiecte multianuale, cofinanțări pentru proiecte europene, iar structura excedentului trebuie să fie foarte defalcată. S-a creat o chestiune pe care e greu să o explic aici, vrem să dăm o ordonanță de urgență, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, hotărâri judecătorești și arierate", a declarat Paul Stănescu.
Un mesaj similar le-a transmis premierul Dăncilă aleșilor prezenția la Adunarea comunelor din România:
"Ne vom asigura că veniturile din 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. În perioada următoare vom introduce și posibilitatea folosirii excedentului bugetar și pentru finanțarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecțiilor financiare sau a sentințelor judecătorești definitive".
Primarii din România s-au trezit cu o problemă majoră în urma a două decizii luate de guvernele PSD în 2017. Reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% a tăiat sume de milioane sau chiar zeci de milioane de euro din bugetele autorităților locale.
Asta după ce Guvernul a permis primăriilor să își stabilească ce salarii vor, fiind eliminate restricțiile anterioare din legea responsabilității fiscale. Autoritățile locale s-au grăbit să majoreze lefurile și s-au trezit rapid nu doar fără bani de investiții, ci și de plata salariilor.