Eugen Teodorovici nu a oferit detalii despre amnistia fiscală pe care Executivul o pregătește, dar ideea este prevăzută în programul de guvernare PSD-ALDE.
"Pregătim un pachet de măsuri pentru sporirea finanţării mediului privat. Vorbesc de o amnistie fiscală, curăţarea capitalului negativ din economie, finanţarea mai bună a mediului privat de către bănci. Vom avea azi o discuţie pe această temă cu Asociaţia Română a Băncilor. Sunt masuri pe care mediul privat le va primi cu mare deschidere", a declarat miercuri Eugen Teodorovici.
Discuţia despre amnistia fiscală este una mai veche. Guvernul a mai vet cu o astfel de propunere, după care a nuanţat-o, pentru ca, în cele din urmă, să renunţe la ea.
În septembrie, anul trecut, Teodorovici preciza că guvernul are în plan o amnistie pentru datoriile fiscale ale companiilor de stat.
Tot miercuri ministrul a anunțat că se va renunța la taxarea titlurilor de stat ceea ce va încuraja populația sau băncile să dea statului bani cu împrumut.
Guvernul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanţările pentru economie, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a subliniat, totodată, că îşi doreşte mult ca băncile să fie parteneri reali în economie şi să-şi ţină profiturile în România. Printre finanţările pentru economie au fost enumerate creditele acordate prin finanţare BEI sau BERD către banca finanţatoare şi împrumuturile derulate prin programe guvernamentale, gen Prima Casă.
În vara anului trecut Darius Vâlcov, consilier al premierului vorbea de necesitatea unei amnistii fiscale pe motiv că oricum statul nu mai poate recupera banii.