Moțiunea a fost depusă de cel mai mare grup parlamentar de opoziție, GERB-UDF, care și-a justificat demersul invocând eșecul cabinetului în finanțele publice și în politica economică.
Parlamentul bulgar a adoptat, miercuri, cu 123 de voturi pentru și 116 împotrivă, o moțiune de cenzură la adresa guvernului condus de premierul Kiril Petkov. Demiterea guvernului bulgar vine în contextul în care patrulaterul guvernamental a fost părăsit recent de formațiunea TISP ("Există un astfel de popor"), care controlează 19 parlamentari.
Cabinetul Petkov este primul din ultimii ani care a fost destituit prin această procedură parlamentară.
"A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern care a fost dat jos de (liderul GERB) Boiko Borissov, de (liderul TISP), Slavi Trifonov, și de (ambasadoarea Rusiei în Bulgaria), Eleonora Mitrofanova.
Acest vot este doar un pas mic într-o călătorie foarte lungă. Promit că vom continua să ne recâștigăm statul și într-o zi vom avea un stat european de succes, fără relații de culise și fără mafie. Vă mulțumesc!", a spus premierul Petkov după votul din Parlament.
Președintele bulgar Rumen Radev trebuie să numească un prim-ministru desemnat de cel mai mare grup parlamentar pentru formarea unui nou guvern, apoi votat în parlament. Cel mai numeros grup este al partidului condus chiar de premierul dat jos - PP (Prodaljavame Promianata, "Continuăm Schimbarea"). Dacă însă va pica noua formulă propusă de PP în parlament, atunci mandatul de a forma guvernul revine celui de-al doilea grup ca mărime, GERB-UDF, chiar inițiatorul moțiunii de cenzură.
Dacă nici după o a treia încercare nu va putea fi format un guvern stabil, președintele va trebui să numească un cabinet interimar, va dizolva parlamentul și va convoca alegeri legislative anticipate în termen de două luni.