În urma unor lungi negocieri în Coaliție, PNL a obținut păstrarea unora dintre cele mai importante măsuri în sprijinul mediului de afaceri.
Ne amintim că în forma ieșită pe surse, din Guvern, măsurile fiscale au produs un cutremur printre antreprenorii români, companii mici și mari.
Concret, PNL a păstrat cota unică de impozitare și a respins introducerea impozitării progresive. Mai mult, a menținut cota actuală de 8% pentru impozitul pe dividende, față de 10%, 12% sau chiar 16%, așa cum a solicitat PSD și, foarte important, a respins creșterea TVA la 21%.
De asemenea, a fost păstrată cota minimă de TVA de 5% pentru producția de carte, manuale școlare, pentru evenimente culturale și manifestări sportive și a cotei de TVA de 5% pentru energie, respectiv gaze naturale, electricitate, energie termică și lemne de foc.
A fost păstrat și pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi și a fost respinsă introducerea unui plafon de profitabilitate de 30%, în vederea aplicării unui impozit mai mare.
În legătură cu noul impozit de 1% din cifra de afaceri după deducerea investițiilor și amortizării, pentru cei cu cifra de afaceri peste 50 milioane euro, trebuie precizat că, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri, se plătește 1% pe cifra de afaceri.
Important pentru profesiile liberale este faptul că s-a obținut plafonarea CASS la PFA. În caz contrar, ar fi fost afectate peste 250.000 de persoane.
La fel de important este și faptul că se păstrează regulile de sponsorizare, iar companiile și microîntreprinderile ori persoanele fizice pot susține în continuare cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat.
Scopul Guvernului este reducerea deficitului bugetar în urma măsurilor fiscale, ale celor de reducere a cheltuielilor statului și cele pentru combaterea evaziunii fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea în Parlament pe măsurile din pachetul fiscal, până la finalul lunii septembrie.